16 Август 2024петък16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

Въведеното мито няма ефект и вместо импортът да се ограничи, той се увеличава, алармират производителите, които плашат с протести

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 359

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов, който се кани да остане министър и в следващия служебен кабинет, да забрани вноса на украински яйца в България. От 2 юли Европейската комисия въведе отново тарифни квоти за внос на яйца и захар от Украйна.
Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на българския пазар, са 30% по-евтини от нашите и това води за бранша до загуби за милиони.
От началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което е 400% преизпълнение на квотата, а страната ни държи 12% от вноса на украински яйца в ЕС. Това създава сериозни проблеми пред българските птицевъди, коментира за БНР Даниел Божанков от Асоциацията на промишленото птицевъдство.
От браншовата организация изпратиха отворено писмо до служебния аграрен министър Георги Тахов:
"Искаме да защити интереса на българския производител като задейства защитния механизъм на ЕК и вносът на яйца да бъде спрян. В регламента ясно е записано, че може да бъде спрян за 120 дни".
Според птицевъдите 5-процентното мито върху вноса на украинските яйца няма никакъв ефект и след въвеждането му, вместо вносът да се ограничи, той се увеличава. За месец май, преди въвеждането на митата, у нас са внесени 311 тона украински яйца, а през юли само за областите Велико Търново и Добрич украинските яйца са 432 тона.
"Цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30% по-евтина от българските яйца, което за продукт като яйцата е огромна разлика".
Според птицевъдите загубите им са за милиони. Освен забраната на украинския внос, птицевъдите искат от аграрния министър информация какви количества украински яйца са внесени у нас за месец юли и колко лева мито от тях е събрала държавата.
В търсене на изход от тежката ситуация, от асоциацията са писали няколко пъти на земеделския министър за проблемите, с които се сблъскват. Освен това настояват и за лична среща с Тахов, до която към момента не се стигнало.
"Получава се малко царят дава, пъдарят не дава. Не можем да си обясним, защо е такава реакцията на министъра при положение, че преди 2 -3 месеца говорихме за това“, заявява пред agri.bg Божанков.

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 256

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 245

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 196

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ