17 Септември 2024вторник01:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шест прости правила да съхраним храната по празниците

/ брой: 299

автор:Дума

visibility 1538

Прясното месо може да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после - във фризер, препоръчва проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Замразяването е най-добър метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н.  При замразяване се запазват голяма част от витамините й. От друга страна замразяването няма ефекта на стерилизацията и не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.
Ябълки, поставени между зеленчуците, забавя процеса на развалянето им. Но трябва да се има предвид и факта, че ябълките и то най-вече повредените и развалени, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци, с което те също стават податливи на развала. Затова не бива да оставяме продължително време бананите до ябълките.
Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място и най-добре е да са в трипластови плътни пакетчета, каквито се произвеждат у нас - те им осигуряват максимална защита, категоричен е проф. Хаджикинов. Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в тях.
Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. При измиване на пластмасови бутилки или кутии за еднократна употреба абразивните гъби или твърдите четки набраздяват повърхността им и така се създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

 

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 663

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 908

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 963

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 555

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ