18 Юли 2024четвъртък23:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 18.07.2024 г.

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 118


1332 Г. – В БИТКАТА ПРИ РУСОКАСТРО българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III Палеолог. Между двамата владетели първоначално започват преговори и на 17 юли се стига до споразумение Византия да отстъпи на България Диампол (Ямбол) в замяна на Анхиало. През нощта на 17 юли обаче в българския лагер пристигат наемниците-татари, извикани от Иван Александър за борба срещу бунтовника Белаур и българският цар решава да атакува, за да преговаря впоследствие от позиция на силата.


1837 Г. – РОДЕН Е ВАСИЛ ЛЕВСКИ, БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1873 г.). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.


1877 Г. – РОДЕН Е ЕЛИН ПЕЛИН, БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1949 г.). Централно място в творчеството му заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат „певец на българското село“. Опознал в детайли селския бит и душевност, зад идиличното и битовото открива определени социални тенденции и написва първите си зрели разкази: „Напаст Божия“, „Ветрената мелница“, „На оня свят“, „Гост“, „Андрешко“, „Пролетна измама“ и десетки други.


1925 Г. – РОДЕН Е ИВАН КОНДОВ, БЪЛГАРСКИ АКТЬОР (УМИРА 2004 г.). Известен е с ролите си в „Бягство в Ропотамо“, „Сиромашко лято“, „Бариерата“, „Голямото нощно къпане“, „Процесът“, „Неспокоен дом“ и др. Работи на театралните сцени в Драматичен театър „Антон Страшимиров“ в Разград (1947 – 1950), Хасковския драматичен театър (1950 – 1952), Военния театър (1959 – 1966), театър „Сълза и смях“ (1966 – 1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969 – 1973), театър „София“. Носител е на „Аскеер“ за цялостно творчество (1999).


1932 Г. – РОДЕН Е ЕВГЕНИЙ ЕВТУШЕНКО, РУСКИ ПОЕТ И ПИСАТЕЛ (УМИРА 2017 г.). Поезията му съдържа протест срещу догмите и застоя, дръзновението и стремежа към дълбоко осмисляне на живота. През 1963 г. е номиниран за Нобелова награда по литература. Бил е секретар на управлението на Съюза на писателите на СССР, избиран е и за депутат във Върховния съвет на СССР.


2012 Г. – НА ЛЕТИЩЕ БУРГАС Е ИЗВЪРШЕН БОМБЕН АТЕНТАТ срещу автобус с израелски туристи, при което са убити 7 души и 32 са ранени. Шофьорът на автобуса - български гражданин, и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Разследването за взрива продължи 8 години. Веднага след взрива местните власти затварят летище Бургас и пренасочват всички полети към Варна.

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ