19 Август 2024понеделник15:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Водещи юристи призоваха 51-ото НС да започне спешно избора на ВСС и Инспекторат

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 424

"Следващото Народното събрание задължително трябва да започне процедурите за избор на дългия списък от органи с изтекъл мандат. На първо място са двата най-важни органа в съдебната власт – Инспекторатът и ВСС", призова в интервю за БТА Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи. Според нея през тази дейност може да се възобнови и дискусията за посоката на политиката по отношение на съдебната власт.
Широки дебати след връщането на част от текстовете за промени в Конституцията няма и да има поне в близките седмици, смята още Гяурова-Вегертседер.
Според нея времето, в което КС публикува решението си, е било пресметнато много добре – беше започнала т.нар. съдебна ваканция, т.е. една голяма част от магистратите няма да са толкова концентрирани какво се случва в системата.
"Създава се говорене около тезата, че приетите промени са били наложени от една конкретна партия без да се влиза в анализ по същество, защото така или иначе останалите са знаели, че те ще „паднат“ в КС и търпеливо са изчаквали да се стигне дотук. А всъщност сериозният и най-вече обективен разговор липсва", коментира тя.
По думите на Гяурова-Вегертседер отговорността се носи от партиите, които гласуваха за промените в Конституцията през декември 2023 г. и е тяхно задължение да обяснят неполитически, защо беше този изстрел в празно пространство и особено защо толкова се избърза. Личното й мнение е, че ако процедурата не беше толкова пришпорена миналата година, сега нямаше да сме в тази ситуация – както в юридически, така и в политически аспект.

Жеги до края на август, възможни са и летни бури

автор:Дума

visibility 23

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

автор:Дума

visibility 129

Изборите се отлагат за след 20 октомври

автор:Дума

visibility 154

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 698

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 479

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 359

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ