28 Юли 2024неделя18:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев: Левите сили зададохме пътя на националния консенсус в България

автор:Дума

visibility 815

„Разделенията в лявото лишиха българските избиратели да имат ясна и категорична алтернатива на антисоциалните и корпоративните политики, които се водеха през годините. Дойде моментът, в който да си подадем ръка и БСП и 16 леви формации показахме, че обединението е необходимо и възможно.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание от БСП Драгомир Стойнев в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Според него консенсус е необходим и на национално ниво, като левицата първа е показала как това може да се осъществи. По неговите думи, подавайки си ръка, БСП и останалите леви сили могат да бъдат гарант на една сериозна социална държава.

„Отчуждаването на политиците от българските избиратели е видимо. Неслучайно сме в тази спирала от парламентарни избори. Ние, от своя страна, ще предложим политики във всяка една сфера, които да отговарят на очакванията на българските граждани“, коментира Стойнев, като отбеляза, че негативните ефекти от това безвремие са много.

Според социалиста партийният егоизъм на ГЕРБ и ПП-ДБ е в основата на политическата криза. „Ние считаме, че е нужен диалог с всички политически сили, защото оттук нататък правителствата трябва да бъдат надпартийни, за да може страната да тръгне по пътя на разбирателството“, посочи той.

По думите му БСП има самочувствието да бъде водеща политическа сила и да реализира политики, които да подобрят живота на хората. „Ние сме партията, която избра възможно най-успешните президенти на България, които са и преизбирани за втори мандат. В годините, в които сме управлявали, страната е имала изключително добри икономически показатели“, припомни Драгомир Стойнев.

Според него в момента всеки един сектор е в колапс и е нужен политически консенсус, за да се вземат най-добрите решения за справянето с проблемите. „Ако вземем здравеопазването – тенденцията показва, че след няколко години няма да имаме медицински сестри. В сектора на енергетиката България все още няма единна позиция по Зелената сделка. Ние сме готови да подарим едно оборудване на Украйна, от което имаме нужда, за да не спре работа VI-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ – според БСП сделката трябва да се замрази. В земеделието се готвят нови протести, защото, ако не се ревизира едно решение, касаещо „украинската помощ“, земеделските производители отново ще останат излъгани. Друг е въпросът какво земеделие имаме и дали то може да изхранва българските граждани. В образованието проблемите също са много“, посочи народният представител от БСП.

Той заяви още, че третият мандат е шанс за връщане на здравия разум в политиката и опит за поставяне началото на стабилизация в държавата. „Ако се обединим около няколко приоритети и излъчим един надпартиен пробългарски кабинет, който да бъде подложен и на парламентарен контрол, ние можем лека по лека да се върнем към нормалността. Готови сме да разговаряме с всички политически сили за  това“, допълни социалистът.

Драгомир Стойнев не е изненадан от решението на Конституционния съд за конституционните промени. „Дълбоко се съмнявахме в професионалния капацитет на предишния парламент да прави предложения в Конституцията и затова гласувахме против всяко едно от тях, докато ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които бяха основните двигатели на промените, се прегръщаха от радост, след като бяха приети“, каза още той. Според него, каквото и да е било решението на КС, то трябва да се изпълнява, защото трябва да си уважаваме институциите.

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 1857

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 1794

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 1486

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 1746

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 1777

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 1586

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 1638

/ брой: 141

Душата и сърцето на БСП

автор:Александър Симов

visibility 1638

/ брой: 141

Бузлуджа е началото

visibility 1406

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ