04 Септември 2024сряда16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До месец се чака инженерингов договор за новите блокове в "Козлодуй"

Подписват и да се осигури корейско финансиране за новите реактори

/ брой: 169

автор:Дума

visibility 384

До края на септември се очаква да бъде подписан инженеринговият договор за двата нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" и да се осигури финансиране от Корейската банка за експортно кредитиране за строежа на блоковете. Това съобщиха от енергийното министерство след среща на ресорния министър Владимир Малинов с представители на предпочетения изпълнител на проекта - "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и Корейската Ексим банк. Малинов е на посещение в Сеул, след което заминава за Токио.
Договорът за инженеринг ще се сключи между проектната компания "АЕЦ Козлодуй нови мощности" и консорциум между "Хюндай" и американската компания "Уестингхаус", по чиято технология AP-1000 ще са новите реактори. Според приетия от парламента график това трябваше да стане до края на юли 2024 г., а до края на август да се вземе и крайното инвестиционно решение за строежа, но типично за подобни начинания има забавяне.
Според решението на Народното събрание в рамките на инженеринговия договор трябва да се разработи идеен проект на всички части от новите мощности и дейностите, които трябва да извърши строителят. Той трябва да е готов в рамките на година от подписването и максималната сума, която ще получи консорциумът между "Хюндай" и "Уестингхаус" до сключване на същинския договор за проектиране, изработка на оборудването, монтирането и въвеждането му в експлоатация, трябва да е 200 млн. евро без ДДС.
За септември 2025 г. е предвидено да се сключи вече договорът за доставка на оборудване с дълъг цикъл на производство , а до края на 2026 г. в ядрения регулатор трябва да се внесе проектът за одобрение. За средата на 2029 г. бе планирано да започнат строителните работи на площадката, а в края на 2034 г. първият от новите блокове – VІІ, да заработи. Преди два месеца обаче от "Хюндай" заявиха пред медии и потенциални български подизпълнители, че са готови да завършат VІІ блок през 2032 г.
На срещата си Малинов и президентът на "Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън" Юн Йънг Джун са се разбрали, че двете страни ще положат всички усилия именно в България да бъде изграден първият в Европа реактор от типа AP-1000.
Министърът е разговарял и с шефа на Корейската Ексим Банк Хи Сунг Юн. България очаква от институцията за експортно кредитиране да предоставя цялостни експортни кредити и гаранционни програми за подпомагане на корейските предприятия при осъществяване на задграничен бизнес.
Става въпрос за осигуряване на средства за частта от ангажиментите на "Хюндай" по бъдещия договор с консорциума с "Уестингхаус" за изграждането на двата реактора. Американската "Ексимбанк" вече даде гаранции за 8 млрд. долара за финансирането на самата технология AP-1000 и за участието на българските подизпълнители в проекта.
Доколкото прогнозните изчисления за цената на новите блокове са между 14 и 16 млрд. долара, може да се предполага, че сходна на гарантираната от САЩ сума ще бъде предоставена и от Южна Корея. В сегашното съобщение не се посочва каква сума може да предостави корейската застрахователно-кредитиращата институция, но се отбелязва, че тя е поела ангажимент да ускорят максимално издаването на писмо за намерение за финансиране на корейското участие в проекта и документът да бъде получен в рамките на месец септември. На срещата е било отбелязано общото виждане на двете страни за стриктно спазване на първоначалния график и бюджет на проекта.

Войници на САЩ нападнати в Турция

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 169

Дигитални ограничения за децата в Швеция

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 169

Мицотакис отпусна помощи под натиск

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 169

Накратко

автор:Дума

visibility 1101

/ брой: 169

Изборни безумия

автор:Юлия Кулинска

visibility 693

/ брой: 169

Курската битка - десетилетия по-късно

автор:Боян Бойчев

visibility 501

/ брой: 169

Ако тази авантюра продължи, Киев ще загуби 12 елитни бригади

visibility 375

/ брой: 169

Нова пенсионна реформа чука на вратата

автор:Аида Паникян

visibility 427

/ брой: 169

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ