07 Октомври 2024понеделник19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

„БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ със силни мерки за подкрепа на младите и децата – безплатни лекарства и държавна субсидия за първо жилище

автор:Дума

visibility 867

Левицата обяви демографската криза, обезлюдяването на отделни райони и принудителната миграция на млади хора към големите икономически центрове като един от приоритетите в програмата си. На срещи в Старозагорско и при представяне на 100-те решения за ускорено развитие на България, Драгомир Стойнев, който отново води листата на социалистите обяви, че политическите скандали са скрили другото лице на България, отнели са времето за реални решения в полза на хората.

Именно повишаване на доходите с акцент – най-уязвимите хора и много целенасочени инвестиции в младите семейства, отличават БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА като политика. Той припомни и двете законодателни инициативи на БСП, които доведоха до безплатни детски градини за всички деца и до безплатни учебници за всички ученици.

В ангажиментите на социалистите остава и предложението за безплатни лекарства по рецепта за всички деца до 16 г., което по техни изчисления, ще обхване около 1 млн. деца. Такива са предвидени и за хората над 75 г.

Сред другите решения на най-наболелите социални проблеми, които „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА ПРЕДЛАГА“ са:

  • Изпреварващ ръст на минималната работна заплата спрямо БВП, минимум 50% от средната брутна работна заплата, за да достигне от 933 днес до 1270 лв. през 2028 г., с добавен ръста на инфлацията на годишна база.
  • Подкрепа за майчинството като еднократната помощ за раждане на дете се увеличи до 5 000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете.
  • Изравняване на размера на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата. Държавна стипендия за майки студентки в редовна форма на обучение с деца до 6 г. в размер на 300 лв.
  • Допълнителна подкрепа за самостоятелните родители чрез ваучери за услуги в помощ на отглеждането на дете.
  • Подпомагане на семейства с две и повече деца, на което поне единият родител е под 40 г. и двамата са осигурени и с непрекъснат трудов стаж в последните две години, за закупуване или строителство на основно жилище. Еднократната държавна субсидия е в размер 40 000 лв., с условие да не бъде продавано или отстъпвано с право на ползване в срок от 10 години.
  • Увеличаване на еднократната помощ за учениците на 350 лв. от 2025 г. и предоставяне на такава и за учениците от пети, шести и седми клас.
  • Осигуряване на преимуществено български и био храни в детските градини и училищата, засилен контрол върху качеството на храните в търговската мрежа.
  • Безплатни лекарства по рецепта за всички деца до 16 г. (обхваща около 1 млн. деца) и за хората над 75 г.
  • Освобождаване от данък върху дохода от трудово възнаграждение на млади хора до 26 г., ако той не надхвърля две минимални работни заплати.
  • Осигуряване на по-високи доходи за пенсионерите чрез адекватно и справедливо осъвременяване на всички пенсии. През 2028 г. минималната пенсия следва да достигне от 580 днес до 850 с добавен ръст на инфлацията.
  • Увеличение на т.нар. „вдовишки добавки“ от 30% на 35% от пенсията на починалия съпруг/съпруга.
  • Премахване статута на търговски дружества на държавните и общински болници.
  • Запазване и възстановяване на лечебните заведения в отдалечените и планински райони и въвеждане на статут на „защитено лечебно заведение“ за тях.
  • Подкрепа за разкриването на аптеки в отдалечените и планински слабонаселени райони, осигуряването на поне една денонощна аптека във всяка община, въвеждане на услугата „мобилна аптека“.
  • Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%.

Властта обмисля по-високи данъци

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 190

Задава се пореден ремонт на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Съдът на ЕС спаси тировете от често връщане в България

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 190

Работим 17 години за собствено жилище

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 190

Бури и дъждове в Хърватия и Гърция

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

Мицкоски ни вини в предизборни игри

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 190

20% ДДС за частните училища на Острова

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 190

Накратко

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 190

Пуснете алармата!

автор:Александър Симов

visibility 348

/ брой: 190

Защо тази партия

visibility 439

/ брой: 190

Опитайте да ми разкажете

автор:Мартин Карбовски

visibility 367

/ брой: 190

Даваме алтернатива на сегашната безпътица

автор:Барбара Пейчинова

visibility 406

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ