29 Юли 2024понеделник17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Нгуен Фу Чонг - "перфектният комунист"

Благодарение на антикорупционната му кампания "пламтяща пещ" във Виетнам са заловени десетки престъпници

/ брой: 142

автор:Таня Глухчева

visibility 258

Покойният бивш генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг, който почина на 80-годишна възраст след тежко боледуване, оставя трайна следа не само в историята на родината си, но и на целия азиатски континент. Почти две седмици след кончината му, световни лидери скърбят за загубата му. Дори Папата нарече неочакваната му смърт - непрежалима. Според видни политически анализатори, със смъртта му се отбелязва краят на една политическа ера.

Кой е Нгуен Фу Чонг и какво е наследството му?

Нгуен Фу Чонг е първият генерален секретар на ЦК на ВКП, изкарал три мандата на най-висшия пост в страната след либерализацията на икономиката, предприета през 1986 г. Той влиза в Политбюро през 1997 г.
Като генерален секретар на управляващата комунистическа партия на Виетнам от 2011 г. насам, а в един момент и като президент, Чонг е смятан за един от най-могъщите лидери на страната от десетилетия насам. Освен че контролираше бързото развитие на виетнамската икономика, 80-годишният Тронг беше известен и с антикорупционната си кампания „пламтяща пещ“, както самият той я нарече. Благодарение на нея, са заловени десетки държавни служители и ръководители на предприятия, "сгазили лука" от 2021 г.

Антикорупционната кампания е представяна като част от опитите на Виетнам да засили привлекателността си като дестинация за чуждестранни инвестиции в разгара на ожесточената конкуренция между САЩ и Китай.
Затова не бива да ни учудва, че е преизбран три пъти за генерален секретар на Комунистическата партия на Виетнам (2011 г., 2016 г. и 2021 г.), а през 2018 г. става и президент след смъртта на тогавашния държавен глава Чан Дай Куанг, което се определя като "скъсване с партийната традиция".
Известен е и с политиката си на “дипломацията на бамбука”, визираща гъвкавостта и адаптивността на това растение. Основното мото е преминаването през световните геополитически бури с минимални щети, като се избягват твърдите ангажименти с един или друг лагер.
"Нгуен Фу Чонг несъмнено е най-влиятелният виетнамски политик на 21-ви век", казва Лин Нгуен, водещ анализатор за Виетнам в Контрол Рискс, цитиран от в. “Банкок пост”. "Той оставя в наследство напълно възстановена неоспорима власт на партията и безпрецедентна антикорупционна кампания, застигнала стотици корумпирани висши политици."

Роден в бедно селско семейство,

той успява да изкачи стълбата на властта с упоритост, силни принципи и вяра в комунистическия идеал, но се съобразява и с условията на съвременния свят.
Чонг е силен привърженик на отварянето на държавата за чуждестранни инвестиции. С подписването на множество споразумения за свободна търговия Виетнам се превърна в една от най-зависимите от търговията икономики в света. Към края на 2023 г. стойността на износа на Ханой е приблизително равна на размера на икономиката му, като бившият враг САЩ вече е най-големият му експортен пазар.
През 2015 г. Чонг стана първият виетнамски партиен ръководител, посетил Щатите, където се среща с президента Барак Обама.

По време на мандата си той развива близки отношения и с китайското правителство и Комунистическата партия, въпреки че двете страни и до днес имат нерешени спорове в Южнокитайско море. Пекин е водещ търговски партньор на Ханой и основен чуждестранен инвеститор. А през последните години Виетнам се превърна в основна дестинация за компании от веригата за доставки и производството, които напускат Китай на фона на търговското напрежение и геополитическото съперничество между Вашингтон и Пекин.

Поддържа добри отношения с Русия и Северна Корея

Смъртта на Чонг настъпва в момент на политически сътресения за комунистическото ръководство на Виетнам. През последните месеци трима високопоставени лидери напуснаха след обвинения в злоупотреби.
Остава да видим дали е предал завета си на по-младите членове на Виетнамската комунистическа партия. А и не само на тях. Той е от малкото съвременни лидери, от които могат да се учат желаещите да управляват.
Все още не ясно кой ще заеме мястото му. Един от възможните наследници е президентът на страната То Лам, но не е сигурно. Предстои да видим дали Ханой ще поеме нов завой или ще продължи да следва политиката на перфектния комунист.

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 426

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 448

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 407

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 401

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 436

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ