29 Юли 2024понеделник19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин: Готови сме за разговор с ИТН за третия мандат

В момент, когато цялата политическа система и повечето партии се разпадат, лявото показва че може да се събере

автор:Дума

visibility 655

"Третият мандат не е на една или друга политическа формация. Ние го разглеждаме като мандат на парламента - един последен шанс този парламент да успее да сглоби правителство". Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на БСП и председател на Групата на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин. Той подчерта, че ако БСП бъде поканена от ИТН, каквато заявка е имало, ще присъства на разговорите, и ще изслуша предложенията. По думите му на база на тези разговори ще  се прецени дали са възможни стъпки от страна на левицата и ако са възможни, ще се свика Националния съвет на БСП, който да вземе решение.

Вигенин подчерта, че нищо не е обречено и нищо не е приключило, докато наистина не приключи. Той обясни, че курсът на стопляне на отношенията на БСП с президента няма връзка с даването на мандатите, а затваряне на ненужните конфликти.

На въпрос за връчването на мандата на ИТН вместно на БСП Вигенин коментира, че то може да има връзка със съдебния спор, който който Корнелия Нинова има с Националния съвет на БСП кой точно представлява партията. "Предполагам че президентът отчита, че има риск в тези дни, когато трябва да се се решава съдбата на евентуално бъдещо правителство да има известни неясноти кой точно представлява навън БСП", каза още той и подчерта, че вътре в БСП  няма такива съмнения.

По повод обединението в ляво Вигенин коментира, че в годините е имало много опити  то да стане силно и да изплува. "И един от изводите, който сме си направили, за да бъдем днес заедно е, че конфликтите и деленията са контрапродуктивни, те не водят до нищо. Съвместната ни комуникация през последните седмици показа много ясно, че от гледна точка на основните принципи върху които стоим, нямаме различия", подчерта социалистът. Той обясни, че в момент. когато цялата политическа система и повечето  партии се разпадат, лявото показва, че може да се събере и да стъпи на здрава почва. Според него е направена много важна крачка към стабилизиране на левицата, което ще доведе и до стабилизиране на политическата система. "Ще изградим една истинска алтернатива", каза още той.

На въпрос за кадрите и моментът с реденето на листите Вигенин подчерта, че посланията на лидерите на тези 16 партии, с които БСП се е обединила са, че са готови да направят крачка назад, а напред да вървят млади и подготвени хора. "Част от тях видахме на Бузлуджа. Аз съм впечатлен от потенциала и в качеството, което има в тези партии", категоричен бе зам.-председателят на левицата.

Помолен да коментира въпроса с отговорността и лидерството в БСП, той обясни, че партията е в отчетно-изборна кампания. "Безспорно всеки си носи своята отговорност. Така е в целия свят, както в целия свят лидерът носи основната отговорност", каза той. Социалистът подчерта, че до края на отчетно-изборната кампания е имало вариант партията да остане без ръководство. "Правим по устав точно това, което трябва да се направи. Не виждам повод за някакви конфликти които искат да вкарат между нас", категоричен бе той.

По повод решението на КС, Вигенин припомни, че в парламента БСП не веднъж е изтъкнала сбъркания начин на създаване на новите текстове в Конституцията. Имахме своите критики и в частта за съдебната власт. "Това разделение 6 на 6 по отношение на служебното правителство показва, че има нещо сбъркано в решението те да останат. Решението се взима с гласа на Десислава Атанасова, която в парламента гласува и предложи тези промени", каза той.  Вигенин призова да не се уронва достойнството на КС, който е останал една от тези институции, които пазят държавността. Той обясни, че дефицитите, които предишното Народно събрание е оставило в Конституцията, един ден ще бъдат поправени, когато за това има мнозинство.

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ