Празник
Шест бързи идеи за коледно настроение
Да има по нещо лесно, вкусно и шарено за цялото семейство
/ брой: 246
Украсата, трапезата, подаръците, гостите, менюто, роднините... какво забравих?!
Коледната суетня започва много по-рано от същинския празник, когато цялата фамилия се събира около масата в очакване на Рождество. Всяко семейство къта на топло стари традиции, бабини вкуснотии, таткови ритуали, играчки за елхата от стария скрин, незабравими случки покрай отминали празници, сбъднати късмети и весели истории.
С много празнично настроение, с дъх на канела, цвят на червено вино и детски смях ви споделяме шест бързи и лесни идеи, с които можете да направите Коледата още малко по-вкусна, шарена и споделена.
Подбрали сме рецепти за постно, за сладко и за "винено" време. За майстори като баба, за кулинари като татко и за ценители на бързите лакомства като мама. За украсата пък са ви нужни единствено нещица от чекмеджетата вкъщи. А направата им е толкова лесна, че със сигурност децата ще се включат с радост. С малко въображение красотичките биха се превърнали в чудесен ръчно изработен подарък за любимите ни гости.
1. Пълнена тиква с плодове и ядки
Една средно голяма тиква се разполовява и всяка част се изчиства, семките се отстраняват. Половинките се подреждат в тава, а вътре се поставят запечени за 15 минути орехи, лешници и бадеми заедно с накиснати за 30 минути в ликьор сушени сини сливи, ябълки, стафиди и круши. Прибавят се по една пълна лъжица мед, захар с канела и две лъжици олио. Всяка половина се покрива с алуминиево фолио и се пече за около 2 часа във фурна на 180 градуса.
2. Кекс със сушени плодове
Смесват се по една шепа нарязани на кубчета фурми, стафиди, сушени сливи и смокини. Накисват се 20 минути в подсладено прясно мляко.
В дълбока купа се разбиват две яйца, чаена чаша кисело мляко, кафена чашка олио, по половин чаша мед и кафява захар, лъжичка канела и щипка ванилия. По желание може да се добавят и две супени лъжици какао.
Плодовете и яйчената смес се разбъркват и към тях се добавят чаша и половина или две пресято брашно с пакетче бакпулвер. Бърка се до получаването на рядко тесто.
Пече се в кръгла или кексова форма на предварително загрята фурна - около 30-35 минути на 180-200 градуса.
Изстиналият сладкиш се поръсва с пудра захар.
3. Пиле в питка
В кръгла тава предварително се разтопява половин пакетче краве масло. В тавичката се разстила готово тесто за пица или мекици и върху него се нареждат филета от бяло пилешко месо, овкусени със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Поръсват се с нарязани на кубчета гъби и кисели краставички. Добавят се една кофичка заквасена сметана, 100 гр. настърган кашкавал и две лъжици топено сирене. Пълнежът се поръсва със сол и подправки на вкус. С краищата на тестото хубаво се завива плънката, намазва се с яйце и се пече около 40 минути на 180 градуса. Сервира се с чаша червено вино.
4. Картичка от памучни тампони
Всичко, което ви трябва, са цветен лист хартия, два памучни тампона за лице, лепило, флумастери. Листът се прегъва на две. Тампоните се залепват един върху друг като частите на снежен човек. В декорацията му може да включите цялото си въображение. С флумастери се рисуват носле, очи, устичка, копчета, шапка. При желание може да залепите цветни лентички за шалче и да дорисувате ръцете на снежния човек. От малки памучни топчета може да добавите снежинки по края на картичката.
5. Гирлянди от цветна хартия
Това е може би най-лесната, но много симпатична украса, в изработката на която могат да се включат дори и съвсем малки деца. Изрязват се лентички от цветна хартия. Може да използвате всичко - стара опаковъчна хартия, гланцово блокче и дори лъскави страници от шарени списания или рекламни брошури. Добре е ширината на лентите да е между 1-1,5 см, а дължината не повече от 10 см. Краищата на първата лента се залепят, за да се образува кръг. През него се прокарва втората и отново се залепя. И така... верижката може да е безкрайно дълга.
6. Снежковци от стари чорапи
Тези изключително чаровни снежковци са чудесни за подарък. Винаги се получават и всеки е със свой собствен стил и физиономия. Като начало ви трябва бял памучен чорап. Долната му половина се пълни с памук или вата и се оформя като топка, по средата се завързва здраво с ластик или конец и се допълва следващата половина. Отгоре чорапът също се завързва здраво. Краят му се покрива с "шапка", направена от друго чорапче - шарено. Изрязва се само върхът с пръстите и част от стъпалото. Лентичка от друг чорап пък служи за шал. С флумастер или маркер се рисуват очите, нослето и копчетата.