28 Август 2024сряда16:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени и това да се следи стриктно

автор:Дума

visibility 2193

Държавите членки да следят за стриктното спазване на законодателството относно обозначаването на продукти с палмово масло, предложи Момчил Неков в становище на земеделската комисия в Европейския парламент относно палмовото масло. Има европейско законодателство, което изисква обозначаване на вида на използваните съставки. За съжаление обаче това не винаги се спазва. Според експертни оценки понастоящем в Европейския съюз около 50% от опакованите храни съдържат палмово масло. Проверки на контролиращи органи в България вече неколкократно установяват, че в някои млечни продукти съотношението на палмовото масло към млякото е много голямо. Същевременно обаче тези продукти подвеждат, че това е бяло саламурено сирене. "Тази година на българския пазар беше открит продукт, които се предлага като сирене, но е приготвен изцяло от немлечни съставки", припомни Неков. "Това е подвеждащо и дори безотговорно към потребителите и контролът трябва да зачести", допълни той. Изследвания относно ефекта върху свойствата и ефекта от палмовото масло върху човешкото здраве продължават, но вече има изследвания, които поставят под въпрос прекомерната употреба на тази суровина. Европейската агенция по безопасност на храните наскоро проведе научен панел, на който стана ясно, че някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни, а учените предполагат дори и канцерогенни ефекти. Сред растителните мазнини се оказва, че съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло. Темата е актуална както у нас, така и в Европа, защото палмовото масло намери приложение в други сектори на индустрията. То се използва за произвеждане например на био горива. Същевременно обаче прекомерната употреба на тази суровина води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. "Ниската цена на суровината привлича производството, но в крайна сметка потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така", категоричен е Неков.

РСМ гласи закриване на смесената комисия

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 164

Руските части напредват в Донбас

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 164

Арестът на Дуров удължен с още 48 часа

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 164

Пожари край Цариброд и Пирот

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 164

НБУ не е АОНСУ

автор:Александър Симов

visibility 301

/ брой: 164

Измамната работа

автор:Аида Паникян

visibility 260

/ брой: 164

Тормоз над гражданите

visibility 279

/ брой: 164

Как "Тему" и "Шейн" завладяха пазара

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 164

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ