06 Ноември 2024сряда01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всеки пети българин се лишава от пълноценна храна

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 1002

Всеки пети българин се лишава от пълноценна храна. При бедните делът на хората, които не са в състояние да си позволят основни хранителни продукти, е двойно по-висок - 40%. Това показват данни от изследване на "Евростат".
През 2023 г. 9,5% от населението на ЕС, или почти всеки един на всеки 10 души, не е бил в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден - това е с 1,2% повече в сравнение с 2022 г., когато 8.3% от хората в евросъюза не са могли да си позволят въпросните основни хранителни продукти. У нас процентът на лишаващите се от пълноценна храна е 19,9%.
Изследването се фокусира върху бедните хора, които не могат да си позволят пълноценна храна. През 2023 г. делът на тези хора в ЕС, т.е. бедните, които не успяват да се хранят пълноценно, е 22.3%, което показва увеличение с 2.6% в сравнение с 2022 г. (19,7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия - 45.7%, следвана от Унгария - 44,9% и България - 40,2%. Най-нисък дял на хората, които се хранят некачествено, е регистриран в Ирландия - 4,2%, следвана от Кипър - 5% и Португалия - 5,9%.
В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8%. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30.2%, следвана от Словакия - 27,9% и Гърция - 27,3%. За разлика от тях, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики - всички под 4%.
Възможностите човек да си позволи храна с месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден е сред елементите, които "Евростат" наблюдава на ниво домакинство, за да изчисли нивото на сериозни материални и социални лишения.

МФ подготвя по-високи данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 211

МФ подготвя по-високи данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 611

/ брой: 211

Таксиметрови шофьори плашат с протести

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 211

Повече фалшиво сирене произведено у нас

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 211

Мая Санду преизбрана за президент на Молдова

автор:Дума

visibility 679

/ брой: 211

Русия обстреля райони с украински българи

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 211

Наземна операция на Израел в Сирия

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 211

Камала Харис води в анкета на гласували

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 211

Трошенето продължава

автор:Евгени Гаврилов

visibility 709

/ брой: 211

Вотът с "трите К"

visibility 649

/ брой: 211

И пак вечният въпрос: Какво да се прави

автор:Анко Иванов

visibility 707

/ брой: 211

Една реплика на г-н Пламен Орешарски

автор:Георги Пирински

visibility 606

/ брой: 211

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ