24 Юли 2024сряда15:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 24.07.2024 г.

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 70


1911 - АМЕРИКАНСКИЯТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ХИРАМ БИНГЪМ ОТКРИВА В АНДИТЕ СЧИТАНИЯ ДОТОГАВА САМО ЗА ЛЕГЕНДА ГРАД НА ИНКИТЕ МАЧУ ПИКЧУ. Той е наричан още “Изгубеният град на инките”. Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути, век преди неговата империя да падне, тоест приблизително към 1440 г., и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.


1969 - НА ЗЕМЯТА УСПЕШНО СЕ ЗАВРЪЩА АМЕРИКАНСКИЯТ ПИЛОТИРАН КОСМИЧЕСКИ АПАРАТ "АПОЛО 11", ИЗВЪРШИЛ ПОЛЕТ ДО ЛУНАТА. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин и на 20 юли 1969 г. спускаемият апарат "Ийгъл" успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството, стъпил на Луната.


1974 - В ЕНЕРГИЙНАТА МРЕЖА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ПУСНАТ ПЪРВИЯТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК, ПРОИЗВЕДЕН В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”. Строежът на АЕЦ “Козлодуй” започва през 1970 г., а първият й реакторен блок е официално открит на 4 септември 1974 г. След това тя е поетапно разширявана с още пет блока, за да достигне максимална инсталирана мощност от 3760 MW. През 2004-2006 г. първите четири блока са спрени и предадени за извеждане от експлоатация на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”. Остават да функционират два блока модел ВВЕР-1000 с инсталирана мощност по 1000 MW.


1783 - РОДЕН Е СИМОН БОЛИВАР, ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕР И ПОЛИТИК (УМИРА 1830 Г.). Той е най-влиятелният и известен от ръководителите на войните за независимост на испанските колонии в Америка. Национален герой на Венецуела. Освобождава от испанско господство Венецуела, Нова Гранада (съвременните Колумбия и Панама) и провинция Кито (съвременен Еквадор). В периода 1819-1830 г. е президент на Велика Колумбия, създадена на териториите на тези страни. През 1824 г. освобождава и Перу и застава начело на образуваната на територията на Горно Перу Република Боливия (1825), назована в негова чест.


1802 - РОДЕН Е АЛЕКСАНДЪР ДЮМА-БАЩА, ИЗВЕСТЕН ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1870 Г.). Той е прочут най-вече с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които е един от най-четените френски писатели в света. Освен романи, Дюма пише пиеси и е редовен дописник в редица списания. При създаването на своите творби използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на “Граф Монте Кристо”, той има и значителен принос в “Тримата мускетари” и продълженията, и някои от другите романи на Дюма.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 1

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 269

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 262

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 245

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ