28 Август 2024сряда18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 28.08.2024 г.

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 97


1749 - РАЖДА СЕ ЙОХАН ВОЛФГАНГ ФОН ГЬОТЕ, НЕМСКИ ПОЕТ, ДРАМАТУРГ И ФИЛОСОФ (УМИРА 1832 Г.). Представител на европейския неокласицизъм и романтизъм в края на ХVII и началото на XIX век. Автор е на одата “Прометей”, романите “Страданията на младия Вертер”, “Вилхелм Майстер”,
“Фауст” и др.


1880 - РАЖДА СЕ НИКОЛАЙ МАСАЛИТИНОВ, ТЕАТРАЛЕН ДЕЕЦ (УМИРА 1961 Г.). Български артист и режисьор от руски произход, родоначалник на съвременната театрална школа у нас. Баща на актрисата Таня Масалитинова. През 1924 г. посещава България и приема поканата да работи в Народния театър. Поставя близо 140 пиеси, играе ролята на княз Горчаков във филма “Героите на Шипка”. През 1925 г. открива драматична школа към Народния театър, която по-късно се преобразува във Висш институт по театрално изкуство. От 1949 г. е професор по актьорско майсторство. Народен артист, лауреат на държавни отличия. Неговото име носи Пловдивският драматичен театър.


1888 - РАЖДА СЕ ДОРА ГАБЕ, ПОЕТЕСА И ПИСАТЕЛКА (УМИРА 1983 Г.). Книгите й за деца принадлежат към класиката на детското литературно творчество. Автор на буквари и читанки. Сътрудник на детски периодични издания. Преводач от полски, чешки, руски, френски и гръцки език. Носител на национални и международни награди. През 2003 г. на нейно име е учредена литературна награда “Дора Габе”.


1963 - МАРТИН ЛУТЪР КИНГ ПРОИЗНАСЯ ПРОЧУТАТА СИ РЕЧ “ИМАМ ЕДНА МЕЧТА”. Пред повече от 200 000 участници в похода за граждански права на чернокожите до Мемориала на Ейбрахъм Линкълн, Вашингтон, Кинг произнася слово, превърнало се в един от символите на борбата за права на чернокожите в САЩ. Ораторът призовава към световен мир и зачитане правата на хората от всички раси, религии и държави: “... Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес!...”


2001 - УМИРА ВИДИН ДАСКАЛОВ, ОПЕРЕТЕН ПЕВЕЦ (Р. 1929 Г.). Един от основателите на съвременната българска оперета. Притежава ярък комедиен талант. Пресъздава над 120 роли, сред които най-известни са Менелай в “Хубавата Елена”, Хитър Петър от “Имало едно време”, Бони в “Царицата на чардаша” и др. Незабравими са дългогодишните му дуети с оперетната певица Лиляна Кисьова.

РСМ гласи закриване на смесената комисия

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 164

Руските части напредват в Донбас

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 164

Арестът на Дуров удължен с още 48 часа

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 164

Пожари край Цариброд и Пирот

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 164

НБУ не е АОНСУ

автор:Александър Симов

visibility 301

/ брой: 164

Измамната работа

автор:Аида Паникян

visibility 260

/ брой: 164

Тормоз над гражданите

visibility 279

/ брой: 164

Как "Тему" и "Шейн" завладяха пазара

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 164

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ