25 Юли 2024четвъртък18:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: За три години ходим 6 пъти на избори. Време е за държавническо мислене и диалог между партиите

автор:Дума

visibility 645

"Преценката при кой да отиде третия мандат е на президента. Ние имаме готовност да го получим". Това заяви председателят на ПГ "БСП за България" Борислав Гуцанов в ефира на Нова телевизия. Той подчерта, че за разлика от първите два този мандат се връчва на парламентарна група, за да могат да се водят разговори и преговори с всички политически партии, които се представляват в даден парламент. "Ако бъде връчен на БСП мандатът, нашият Национален съвет трябва да вземе своето решение с кого и как да се водят разговори", заяви Гуцанов и допълни, че личното му мнение е, че разговори трябва да се водят с всички партии. Според него щом за три години се ходи 6 пъти на избори, значи трябва да се положат максимални усилия, държавническо мислене и диалог между политическите партии за да се излезе от тази безумна ситуация. "Не виждам страната ни да просперира през този период. Има зацикляне и е време да се намерят общите пресечни точки между политическите партии, така че да се излезе от тази криза", каза още социалистът. 

Борислав Гуцанов коментира, че ако мандатът бъде даден на БСП веднага ще бъде свикан Националният съвет, което е въпрос на един два дни, които ще бъдат използвани за разговори със синдикати, с неправителствени организации. "Считаме че тези разговори за третия мандат трябва да бъдат проведени с цялото общество. За да се разбере че има друг начин на мислене. Революцията започва първо с мисленето и с говоренето и тогава се извършват останалите действия", каза още той

Гуцанов обясни, че не трябва да се прилага едностранчивият подход който е бил използван от ПП-БГ и ГЕРБ. "Всеки един трябва да надскочи и да потисне собственото си его и да погледне кои са важните задачи за страната ни, за хората, за икономиката", коментира той и подчерта, че всяко едно действие в страната зависи от това дали има или няма действащ парламент и редовен кабинет. Председателят на ПГ на левицата припомни, че ЕС е отпуснал 11 млрд. евро на България, от които едва 1,250 млрд, евро са усвоени. По думите му нищо не е направено да се усвоят останалите 10 млрд., не е подготвено и необходимото законодателство, за да бъдат усвоени част от тях. "По-големият въпрос е защо за средствата за възстановяване от Covid кризата се поставиха и други условия? Кой е водил тези преговори?", попита още Гуцанов. По думите му отново трябва да има действащо Народно събрание и действащ кабинет за да бъдат усвоени тези средства, което важи и за Зелената сделка. "Може ли една Германия да си отваря мините и ТЕЦ-овете, а ние да ги затваряме. Това е абсурдно! Може ли Полша да ги запазва, а ние да правим всичко възможно да бъде унищожена тази индустрия? Как да стане това нещо при положение че ние имаме 38 милиона мегаватчаса, които ни трябват на година - 16 са от атомната централа в Козлодуй, 17 са от ТЕЦ-овете?", попита още той и посочи, че това е още една причина да работи Народното събрание и да се предоговорят тези условия. 

Гуцанов подчерта, че лявото обединение за БСП е от изключителна важност, защото в последните десет години сме станали свидетели на доста роене в лявото пространство.  "Това което за нас е важно е на 26-ти, в петък, да подпишем този думент между левите парти. Трябва най-накрая да се затвори тази рана вътре в БСП и да се види един ляв, обединен фронт", категоричен бе социалистът и подчерта, че не трябва да се затварят фронтове, а да се градят мостове. Той изрази оптимизъм, че това ще стане и в петък в Стара Загора и на Бузлуджа, където предварителните заявки за присъствие на 27-ми са с 30 процента повече спрямо миналата година.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 445

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 471

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 417

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ