04 Октомври 2024петък18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Клементина Петрова

Изправени пред сянката в 12-ата Нощ на театрите

Поредното българско издание на европейската инициатива ще е на 16 ноември

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 327

Европейската инициатива Нощ на театрите за 12-а поредна година ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа "властва" театралното изкуство, а през 2024 г. датата на Нощта е 16 ноември. За българското издание на емблематичния театрален форум организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова, Фондация "Арт Проджектс".
За концепцията творческият директор на 12-ата Нощ - Александър Таралежков, разказва: "Юнг ни учи, че сянката представлява онези части от личността, които често отхвърляме или игнорираме. В българската традиция вграждането на сянката символизира оставянето на нещо лично и скъпо в основата на здание, за да му се придаде сила и дълголетие. Тази концепция е прекрасен паралел с присъствието на сцената, където всеки изпълнител оставя част от себе си във всяко представление. Пък и комбинативно тези две концепции работят така математически: Отхвърляне=Сянка=Ценност. Тоест, намираме стойност в това, което отхвърляме. И нека посланието "изправени пред сянката" да ни напомня, че истинската сила идва от приемането на цялото ни същество - с всичките му противоречия и дълбочини."
Много любими български творци и тази година застават с лицата си като посланици на инициативата - режисьорите Галин Стоев, Диана Добрева, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те, освен като гости в традиционния Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект "Нощни персонажи".
Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Нощта на театрите е един от най-мащабните театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2024 г. на Столичната община. Инициативата се осъществява и с подкрепата на Министерството на културата.
Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план "LA NUITEE - The Intercultural Night Of European Theater" поставя началото на Европейската нощ на театъра. "La nuitee" е специално събитие, което празнува Европейският театър.
"Европейска нощ на театъра" е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочена към развитие на публиките и пълноценното им участие в културния контекст на всяка от държавите - участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 926

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 1202

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 903

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ