04 Юли 2024четвъртък16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

На фокус

Разрив и раздори в ДПС

Изключеният от групата на Движението Рамадан Аталай твърди, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са в конфликт

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 494

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в конфликт със съпредседателя на движението Делян Пеевски. Отношенията им са влошени до такава степен, че Доган не иска партията му да подкрепя кабинета с първия мандат на ГЕРБ, но Пеевски настоява за това, включително и чрез натиск". Това каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред бТВ вчера. Малко след телевизионното си участие в парламента стана ясно, че той е изключен от групата на партията си, в която прекара близо три десетилетия. "За" изключването му гласуваха 45 души, цялата парламентарна група на Движението. Така Аталай става независим депутат и ще прави компания на изключената малко по-рано от ДПС Айсел Руфад.
Малко по-късно в парламента се изясни, че наистина има разпореждане от Доган кабинетът на ГЕРБ да не бъде подкрепян. Това беше потвърдено и от съпредседателят на Движението Делян Пеевски.
В същата тирада обаче той обяви, че няма намерение да се съобразява с мнението на Доган. "В личен план разрив в отношенията ми с Доган няма, но в партиен план аз ще изпълня волята на хората, а те са ни пратили тук, за да има правителство", каза той. "Ако нямаме правителство, подаряваме България на Путин", допълни Пеевски в характерния си евроатлантически стил.  
Сблъсъкът се случи на фона на чистка на знакови кадри на ДПС в ръководството и по места, определена от Пеевски като "ново начало".
Аталай намекна още, че към момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Пеевски разполагат с възможности да контролират институциите в страната, включително прокуратурата и службите.
"Бойко Борисов може да ръководи МВР, Бойко Борисов може да управлява и всяка институция в държавата. Като ви казвам това, вие ме разбирате, че и Пеевски също може да управлява", посочи изключеният депутат.
Аталай каза още, че според Доган оперативните органи на ДПС не функционират и се вземат еднолични решения, а при отстраняването на хора се действа с натиск и сила, както според Аталай се е случило при неговото собствено отстраняване.
Делян Пеевски е начело на партията от февруари, когато беше избран за съпредседател заедно с депутата Джевдет Чакъров. Аталай цитира имейл на почетния председател до Пеевски, в който пише, че двамата съпредседатели трябва да вземат "общи решения с два подписа". По думите му след въпросното писмо Пеевски е прекъснал контактите си с Доган.
"Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос“, каза Аталай. Според него в момента той е определян като превратаджия.  "Аз се питам кой е превратаджия, когато с натиск и сила се опитваш да промениш мнението на обществеността“, каза той. Аталай съобщи, че ще остане депутат, въпреки че ДПС-Пловдив свали доверието си от него.
"Аз не съм дошъл да се защитавам. Това не е моят спор, това е спор между Делян и нашите избиратели и структури. Аз вярвам в структурите – те ще намерят сили, както са намирали сили и през годините“, каза Аталай.
 Toй допълни, че в Кърджали натискът е особено силен – и върху бизнеса, и върху структурите.
В същото време от ДПС-Пловдив потвърдиха пред бТВ, че очакват Аталай да се оттегли.
"Снемането на доверието от господин Рамадан Аталай е решение на областната структура. Това всичко, което се случва в пловдивска област – във всички структури, е на базата на всичко, което се случва, откакто той дойде като кандидат-народен представител и стана пет пъти такъв с гласовете на хората, които го подкрепиха тук", каза Юксел Расим, ръководител на ДПС в Пловдив.
Той разказа как общинската председателка на ДПС в Кричим, която също е със снето доверие, под свой натиск е събирала подписи и е подписвала декларации.
"Структурите се състоят от 15-18 човека, а подписват трима човека, които са приближени на Рамадан Аталай и той ги манипулира, че има проблеми между почетния председател и господин Пеевски. Ние такова нещо не знаем“, посочи Юксел Расим пред бТВ.



Изключвания и оттегляния

Свалянето на доверието от Аталай беше поредният подобен случай в структурите на партията след изключването на зам.-председателката Айсел Руфад.
Друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова, напусна парламента, като се аргументира с ниския резултат на движението във Варна, където водеше кандидатската листа.
Преди дни стана ясно, че е била освободена Биршен Ибрямова - лична секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпруга на Джейхан Ибрямов, дългогодишен депутат от ДПС и бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.
Миналата седмица акция на антикорупционната комисия доведе до арести във Варна, като сред задържаните беше и бившият областен председател на ДПС Сали Табаков. Във вторник той беше пуснат от ареста.



Илхан Андай:
Рамадан Аталай е за прокуратурата

"Рамадан Аталай дерибейства. Има свободен достъп до сарая, той е човекът който свали Мустафа Карадайъ с прекалено много информация, която поднасяше на Ахмед Доган". Това коментира вчера журналистът Илхан Андай, който минава за един от големите познавачи на вътрешните процеси в Движението. Според него Рамадан Аталай бил зависим и уязвим по много причини и би било редно да стане клиент на прокуратурата. Той смята, че изключеният от ДПС депутат дълговреме се е подвизавал като частник в редиците на ДПС.
"Преди 11 години Мирослав Найденов като министър на земеделието изкара един списък със заменки и там най-видният човек е синът на Рамадан Аталай, който си направи имение в Гората на столетниците над Смолян", разкри  Андай. "Рамадан Аталай дерибейства. Има свободен достъп до сарая, той е човекът който свали Мустафа Карадайъ с прекалено много информация, която поднасяше на Ахмед Доган, каза още журналистът. Той коментира твърденията на Аталай за разрив в отношенията между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на партията Делян Пеевски. „Остър разрив няма. Между Доган и Пеевски има един разговор между един по-агресивен лидер на формация и един вече по-сантиментално гледащ на живота си пенсиониран почетен председател”, каза Андай. И разкри какво е научил от депутати в ПГ на ДПС. Почетният председател предлагал на Делян Пеевски Рамадан Аталай да стане зам.-председател на парламентарната група, Филиз Фюсменова да стане зам.-председател на НС, Айсел Руфад - и тя някаква служба да има. Пеевски казва: "Не може това да се случи, защото ние се скъсахме от работа и постигнахме нечувани неща в някои региони”.

КЗК разследва "Билла" за нелоялни практики

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 125

Тол системата с 500 млн. лв. приходи

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 125

ЕС въвежда мита върху всички онлайн стоки от Китай

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 125

Все повече кандидати са срещу Льо Пен

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 125

240 пожарникари изпраща Европа в Гърция

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 125

Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 125

ЕК дава 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 125

Безпощадно

автор:Александър Симов

visibility 418

/ брой: 125

Различията с ГЕРБ са сериозни

visibility 419

/ брой: 125

Принципен въпрос

visibility 392

/ брой: 125

Разрив и раздори в ДПС

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ