24 Юли 2024сряда17:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Факти.БГ

Светът пак е Олимпиада

46 спортисти ще представят България в Париж

/ брой: 139

автор:Марин Милашки

visibility 479

XXXIII Летни олимпийски игри започват в петък. От 26 юли до 11 август светът ще се върти около случващото се на спортните арени във френската столица. Това важи и за българските спортисти. Те са 46. Запазва се тенденцията жените (26) да са повече от мъжете (20). Българската делегация е сравнително малка, но е с четирима повече от предишните игри в Токио 2020, когато изпратихме 42-ма състезатели в 12 спорта. Сега представителите ни ще участват в 16 спорта.
Като изключим последните Игри в Япония, по-малко спортисти сме изпращали само в състезанията преди Втората световна война - в Париж 1924 ни представят 24 спортисти, в Амстердам 1928 - 5, и в Берлин 1936 - 26. Символично е участието ни на Първата модерна олимпиада - в Атина 1896, когато за страната ни се състезава швейцарският учител по физкултура Шарл Шампо в надпреварата по гимнастика.
Париж става вторият град, след Лондон, които е домакин на три олимпиади.
Сега във френската столица, въпреки ограниченията от квалификации и квоти, ще има 10 500 състезатели от 205 страни. Състезанията ще бъдат 329 в 32 спорта.
Само в художествената гимнастика ще ни представя пълен отбор - с две състезателки индивидуално и ансамбъл. Ще се разчита много на Стилияна Николова, която се оформи като водеща състезателка, за сметка на Боряна Калейн.
Ансамбълът по традиция вече се

бори за голям медал

след историческата олимпийска титла в Токио 2020.
В Париж за България ще се състезават четирима плувци. Това са Петър Мицин (400 и 800 м свободен стил), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай), Любомир Епитропов (100 и 200 м бруст) и Габриела Георгиева (200 м гръб), които имат покрит норматив А. Преди Игрите Епитропов стана еврошампион на 200 м бруст на първенството в Белград. Това е първа подобна титла за България. Епитропов ще е и един от знаменосците ни. А

Мицин "се покри" от началото на годината

И от него се очаква голяма изненада. Скромното момче от Велинград стана първият наш плувец със световен рекорд (за юноши) и планетарна титла. Да, успехите му са при подрастващите, но все отнякъде трябваше да се започне, а преди Мицин никой не бе стигал подобни върхове.
Три квоти България има в бадминтона, където ще участват трикратните европейски шампионки Габриела и Стефани Стоеви в двойките жени, както и Калояна Налбантова.
Двама са представителите ни в спортната гимнастика - Валентина Георгиева и Кевин Пенев, които ще се състезават на прескок.
В бокса с квоти са Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (63,5), Рами Киуан (71), Станимира Петрова (54) и Светлана Каменова (57).

Големи са надеждите към щангистите

И тримата ни представители - Карлос Насар (89), Божидар Андреев (73) и Иван Димов (61), са в много добра спортна форма. В щангите фактор са успешните опити, защото на големи състезания силите са изравнени. При успех на заявените тежести ще можем да се поздравим и с отличия от всички. Дни преди Париж на държавното първенство Насар подобри, макар и неофициално, и трите световни рекорда. И е големият фаворит за олимпийска титла при мъжете, каквато не сме имали вече 20 години.
В кану-каяка България има една квота, която донесе Йоана Георгиева. Тя е в дисциплината едноместен каяк на 500 м. Именно с Георгиева се

разрази голям скандал

Тя бе спряна от Международната агенция за допинг тестване (ИТА) в началото на юни заради три пропуснати проверки. За последно не я открили на 15 декември 2023 г. Решението обаче бе отменено от Арбитражния съд по спорта (КАС) след представяне на доказателства. Докато траеше всичко, БОК бе заявил на нейно място Памела Иванова, но впоследствие задейства процедура по смяна на състезателките.
Гребците ни са двама - Кристиян Василев и Десислава Ангелова - скиф.
Две квоти България има и в спортната стрелба. Те са на Антоанета Костадинова (25 метра пистолет) и Кирил Киров (10 метра въздушен пистолет). За Костадинова това ще бъдат четвърти поредни олимпийски игри. Тя е вицешампионка на 10 м въздушен пистолет от Токио 2020.
За пръв път ще има

български представител в таекуондото

Това е иранката Кимия Ализадех, която получи български паспорт. Тя е бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020.
Квота за игрите в Париж спечели и най-добрата българска състезателка във фехтовката Йоана Илиева. Тя ще участва в турнира на сабя.
В джудото също сме с двама - Ивайло Иванов (90 кг) и дебютантът Марк Христов (73 кг). За монтанчанина това ще е трета Олимпиада след Рио и Токио. Вероятно и последна, защото в Лос Анджелис 2028 Иванов ще е на 33 години.
Много по-сложна е ситуацията при най-успешния спорт за България на Олимпийски игри - борбата. От една страна, малък брой квоти, от друга - разпределението им. Става въпрос за участието на "класика" Кирил Милов. Наскоро федерацията получи допълнителна квота в кат. до 130 кг и Управителният съвет реши да я даде на дупничанина, който е титуляр в кат. до 97 кг. Пролетта Милов бе контузен и пропусна квалификациите, но

взе виза по втория начин

Той е получил директно обаждане от федерацията, която не е потърсила Георги Иванов, който участва в кат. 130 кг на евроквалификацията в Баку. Той отпадна в последната схватка преди квотата. В интерес на истината, Иванов е състезател по свободна борба (до 125 кг) и в Баку дебютира в класическия стил, тъй като нямахме борец в тежката категория (до 130 кг). И може би при вземането на решение кой да е шестият ни борец в Париж 2024 по-големият опит е натежал в полза на Милов. Той обаче ще бъде много по-лек от останалите борци и това ще е голям минус. Точно този избор породи напрежение, а сега ще чакаме да разберем дали рискът си е заслужавал.

Другите ни борци на олимпийския тепих ще са натурализираните Семен Новиков (87 кг) и Айк Мнацаканян (77) - в класическия стил, и Магомед Рамазанов (86) - в свободния. В женската борба очакваме медали от Биляна Дудова (62) и Юлиана Янева (76).
В лекоатлетическите състезания ще сме с петима състезатели, всичките скачачи. В последния момент виза взе Пламена Миткова в скока на дължина, а Мирела Демирева (скок височина), Тихомир Иванов (скок височина), Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Габриела Петрова (троен скок) се класираха по втория начин - по ранглиста. Квота така взе и Александра Начева, но пловдивчанката се контузи сериозно и отпадна.
В тениса ще бъдем представени само от Виктория Томова, след като Григор Димитров отказва да участва дори в квалификациите. В модерния петобой се пуска Тодор Михалев.


Девет "легионери" сред трикольорите

Почти 1/4 от спортистите ни в Париж са родени извън страната. Това се случва за първи път в историята. Две от спортистките ни дори са от други континенти. Гимнастичката Стилияна Николова е родена в Кайро - в Египет са работили нейните родители. Майка й е бившата гимнастичка Паулина Николова. А баща й Илия Дяков е бивш футболист, който дори участва на Мондиал 1986. Рейчъл Стоянов от ансамбъла е от Лос Анджелис и допреди 3 години се състезаваше за Северна Македония.  
Представителят ни в спортната гимнастика Кевин Пенев е от Ню Йорк. Батко му Еди, който е роден у нас, също бе олимпиец за България, както и баща им Мариан.
Трима от представителите ни в борбата са натурализирани. Айк Мнацаканян е роден в Ахалкалаки, Грузия. Първият с квота - Семен Новиков, е от Харков, Украйна, а Магомет Рамазанов е дагестанец - от Октябрское. Единият от боксьорите ни - Хавиер Ибанес, е кубинец. Такъв е и националният ни треньор - Жоел Арате, който е женен за българка. Двамата са се запознали в Куба.
Карлос Насар се завръща за олимпийските игри в родния си град. Той е роден в Париж от брака на българка и ливанец. И в момента там има доста близки, които ще го подкрепят в залата.
Таекуондистката Кимия Ализаде също приковава вниманието. В Париж тя ще представлява трети отбор на олимпийски игри. Започва с младежка олимпийска титла и бронз в Рио 2016 за Иран. После емигрира, след като тръгва да се бори за правата на жените в страната и е прогонена от управляващите ислямисти. Заради това в Токио 2020 Кимия представляваше отбора на бежанците, създаден от МОК заради многото такива спортисти по света. Впоследствие президентът на родната федерация Слави Бинев й уреди български паспорт.
Не е новост обаче спортист, роден извън пределите ни, да брани България. На първите модерни Игри в Атина 1896 единственият, който представлява Княжество България, е швейцарският учител по физкултура Шарл Шампо.


Откриването ще е на река Сена

За първи път церемонията по откриването на олимпийските игри няма да е на стадион. Тя ще се проведе в река Сена, която разделя Париж на две. Около 150 кораба ще посрещнат делегациите. Над 300 000 зрители ще наблюдават церемонията от трибуните по бреговете. От съображения за сигурност броят на феновете бе двойно намален, след като първоначално домакините планираха 600 000 души да има по бреговете. Шествието с лодките ще се проточи на 6 км между мостовете Остерлиц и Йена и ще завърши в Жарден дю Трокадеро, където ще се проведат заключителните моменти на церемонията по откриването.
В Сена ще се провеждат състезания по триатлон и плуване в открити води. Проблем беше мръсната вода, но французите предприеха жестоки мерки по изчистването й. Миналата седмица дори кметът на Париж Ан Идалго се потопи поплува в реката съвместно с шефа на организационния комитет Тони Естанге и префекта на региона Ил-дьо-Франс Марк Гийом. По-рано и президентът на Франция Еманюел Макрон изяви готовност да се изкъпе.


250 часа спорт по БНТ

По традициия "телевизията майка" ще излъчи игрите. Предвидени са 250 часа спорт в ефира на БНТ 1 и БНТ 3. Акцент в предаванията са състезанията с участието на българските спортисти и финалите в най-популярните олимпийски спортове.
На зрителите ще бъде предложена богата студийна програма с журналисти с опит в отразяването на големи спортни форуми, интересни гости в различни видове спорт и ексклузивни ко-водещи - голямата звезда в леката ни атлетика Ивет Лалова и олимпийските шампионки от Токио 2020 в художествената гимнастика с ансамбъла на България Симона Дянкова и Лаура Траатс.
Предаването "Днес на Игрите", запазена марка на БНТ и лидер в компетентните спортни анализи, ще се излъчва всяка вечер между 19 и 20 ч. по БНТ 1. Като водещи ще се редуват Симона Дянкова и Илиян Енев, и Лаура Траатс и Радостин Любомиров.
Те ще коментират официалното откриване в петък. Грандиозната церемония край бреговете на Сена, която ще бъде превърната в огромна сцена на открито, започва точно в 20,30 ч. Ивет Лалова ще бъде специален репортер на БНТ в Париж и анализатор на състезанията по лека атлетика в тандем с Евгени Николов.
Всяка сутрин между 9,10 и 9,30 ч. ще върви предаването "Добро утро, Париж" с водеща Десислава Францова. Олимпийският маратон приключва всеки ден с 30-минутен обзор от 23 ч.
Общо телевизионното излъчване по света ще е 350 000 часа. Акредитираните журналисти са 20 000, а доброволците - 45 000.


Счупиха рекорда по продадени билети

Организаторите на Игрите в Париж вече влязоха в историята. Най-големият спортен форум подобри рекорда за продадени билети. Досега най-посетената от зрители олимпиада беше в Атланта 1996, когато бяха изкупени 8,3 млн. пропуска за различните събития. Към момента домакините на XXXIII Летни игри са пласирали 9 млн. билета.
"Няма официална класация или надеждни данни за броя на продадените билети за предишните олимпийски игри. Само МОК разполага с тези числа. Гордеем се, че вече поставихме рекорд, но можем да продадем още", коментира председателят на организационния комитет в Париж Тони Естанге.
По думите му, целта е да бъдат продадени общо 10 млн. пропуска за олимпиадата и още 3,4 млн. за параолимпиадата (28 август - 8 септември). Засега за състезанията за спортисти с увреждания са изкупени над 1 млн. билета.
"Добрата новина е, че на финалната права предоставяме входни талони за още много спортове. Все още има множество наистина добри предложения на разнообразни цени, както за олимпийските, така и за параолимпийските игри", добави Естанге.


Грузинка ще участва за десети път

Нино Салуквадзе изравнява рекорда по олимпийски участия - 10. Грузинката е вторият спортист в историята с толкова изяви. В Париж ветеранката ще достигне канадския състезател в конния спорт Иън Милър, който досега еднолично бе на върха. Така тя ще изпълни последното желание на покойния си баща.
55-годишната състезателка по спортна стрелба дебютира на 19 години в Сеул 1988, където печели златен медал на 25 м пистолет и сребърен на 10 м. След това Салуквадзе участва в Барселона, Атланта, Сидни, Атина, Пекин, Лондон, Рио и Токио, като в Китай през 2008 г. завърши пълния си комплект отличия с бронз на 10 м.
"Първото ми участие бе отдавна и ако тогава някой ми бе казал, че ще имам още девет, нямаше да повярвам. Ще се наложи да напиша книга, за да обясня това, но еуфорията от победата на онзи турнир ми дава сили да продължавам да тренирам ежедневно", обяви Салуквадзе.
В Рио тя и Цотне Мачавариани станаха първите в историята майка и син, участвали едновременно на олимпийски игри. Заслуга има нейният баща Вахтанг, който е първият й треньор.
"Тази година, въпреки че той вече не е сред нас, ще изпълня неговото желание. Освен това и синът ми ме заплаши, че ако се откажа аз, ще се откаже и той", допълни ветеранката.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 249

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 491

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 451

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 444

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ