Трънка при бъбречни проблеми
/ брой: 277
Трънката (Persicaria Hydropiper) е силно разклонен бодлив храст, висок до 3 м. Листата са елиптични, назъбени, обикновено окосмени и от двете страни. Цветовете са бели, единични, разположени на кичури с къси дръжки. Плодът е тъмносин, със синкав налеп и стипчиво-кисел вкус. Медоносно растение.
Разпространена по сухи, каменисти места, край пътищата и синурите, навсякъде в България.
Употребяеми части са цветовете (Flores Pruni spinosae), брани през април-май, и плодовете (Fructus Pruni spinosae), брани късно наесен, дори през декември. Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, малко цианогенни гликозиди, захари и др. Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.
Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.). Има запичащо и противовъзпалително действие.
Прилага се при невралгия, възпаление на бъбреците и мехура, албумин, хемороиди, като слабително средство, ревматизъм и др. Плодовете се препоръчват при диария, лошо храносмилане, язва на стомаха и др.
Начин на употреба: 6-8 изсушени плода се заливат с 250 мл вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден.
Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.