Трапеза
Стани нине, господине...
Бъдни вечер идва с постни ястия, питка с паричка и радостно очакване на Рождество
/ брой: 250
КОЛЕДА
Иван Вазов
Ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо.
Кравай скача от полица
ври в котлето кървавица.
Запей, бабо, като лани,
весело на нас да стане:
ой, Коледо, мой Коледо,
роди ми се боже чедо!
Денят срещу Рождество Христово е сред най-скъпите спомени още от детските години. Утре е Бъдни вечер и последният ден от Великите пости, в който се очаква раждането на Божия син. Това е един от най-важните семейни празници, когато всички се събират у дома и празнуват заедно.
Цял ден стопанката подготвя ястията, които вечерта ще сложи на трапезата. Традицията повелява те да са нечетен брой - някъде са седем, колкото дните на сътворението, другаде са девет, колкото месеца майката носи в утробата си своето чедо. А в някои краища на България сервират 12 блюда, колкото са месеците в годината.
Вечерята започва, след като най-възрастният мъж прекадява трапезата. Обикновено на нея присъстват два вида сарми - с лозови и със зелеви листа, пълнени сушени чушки с боб, ориз или булгур, печен или джуркан боб, туршия, ошав, орехи, варено жито, тиквеник или печена тиква с мед и орехи, щрудел, баклава, плодове, чесън, лук, мед... Допълва ги кана с червено вино. С най-голямо нетърпение се очаква разчупването на содената питка с паричка и дрянова клонка. Защото се смята, че който спечели парата, през следващата година ще носи парите вкъщи, а комуто се падне клонката - ще се радва на здраве и берекет.
Първото парче от хляба е за Богородица и се оставя пред домашната икона. Ако паричката се намери в него, късметът ще е за цялото семейство. По време на вечерята никой не става от масата, а накрая трапезата не се раздига, за да не избяга късметът от дома.
След полунощ настъпва Коледа и тръгват коледарите. Младежи, пременени в народни носии или облечени като овчари, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи и стафиди, обхождат домовете, за да честитят Рождество Христово - Коледа. Станеникът, който ги предвожда, изрича благословия за семейството и къщата, после дружината изпява песни и за всеки поотделно.
Стани нине, господине,
че ти идем добри гости.
Добри гости коледари,
тръгнали сме чак от снощи
в тези дълги, тъмни нощи.
Да ви търсим кой къде сте,
да ви носим добри вести -
колко билки по земята,
толкоз здраве в тази къща.
Стопаните даряват коледарите с колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи.
Известни писатели са автори на готварски книги
Още от времето на Александър Дюма баща - готварската библия "Голям кулинарен речник", и "Готварската книга на Дядо Славейков" от Петко Рачов Славейков има писатели, които в своите книги майсторски са описвали апетитни ястия и любопитни детайли от кулинарията. А те двамата са написали цели готварски книги. В по-ново време - през 90-те години на ХХ в., именитият автор на исторически и биографични романи - писателят Димитър Мантов (1930-2008), прибави към своите над 50 белетристични книги няколко кулинарни, първо в многотомна поредица, а след това и в солидното издание от 575 стр. "Българска национална кухня, 2000 изпитани рецепти", което през лятото на 1998 г. имах честта да получа лично от сладкодумния разказвач с автограф.
Димитър Мантов бе убеден, че опознаването на живота в разностранните му форми включва надникване в кухнята. "Всички мои книги са изградени на документална основа. При събирането и записването на факти от исторически извори, от архиви, фолклорни сборници, устни разкази... започнах да записвам и готварски рецепти от различни краища на България. Това е народно богатство, което ако сега не се съхрани, ще изчезне", смяташе прочутият романист. По неговите думи в традиционната кухня - част от битието на един народ, са заплетени исторически корени, география, етнография, фолклор, връзки с близки и далечни страни. Отразява се дори темпераментът му, който личи в предпочитанията към определени ястия (а те вървят с определени питиета) и т.н. В традиционната кухня се отразяват народният мироглед и икономическата структура.
На празничния ден на Рождество Коледната трапеза е богата, отрупана с разнообразни месни ястия, погача и баница с късмети. Следват няколко идеи за вкусни ястия, различни от традиционните за менюто на 25 декември печено прасенце, пуйка с кисело зеле и капама.
Мусака от накълцано свинско месо и кисело зеле
Свинско филе с гъби в гювечета
Шарена сланина (или пушени свински гърди) на шиш
Печено свинско месо с плънка от кайма
Пълнено бутче на фурна
Свинско филе с прясно мляко на фурна
Руло от свинско месо с гъби и пушено сирене
Задушено свинско джоланче с чесън
Свинско месо с гъби и праз
Пълнена зелка със свинско месо
Свински ролади с бекон или шунка
Джоланче с картофи и гъби в гювеч
И да не забравяме две основни неписани правила: всяко ястие, приготвено в пръстен гювеч, добива уникален вкус; храната се възприема първо с очите, затова от особено значение е видът на чинията, която поднасяме, а тук водеща е фантазията на домакинята.
В навечерието на светлия християнски празник родители и деца от Търговище приготвиха обредна трапеза и пресъздадоха Бъдни вечер. Идеята е на ръководителя на Детската фолклорна школа "Търговище", а в изпълнението се включват танцьорите и техните семейства. Задължително условие е ястията да са приготвени у дома с участието на децата, обясни хореографът и ръководител на школата Орфета Хараланова
Народна метеорология
* Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
* Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
* Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.
Страницата подготви
Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.