Европейската комисия публикува последния си доклад за селскостопанските перспективи на ЕС, който представя прогнозите за селскостопанските пазари на Съюза до 2035 г. Документът показва продължаващ растеж на производителността, макар и с по-бавни темпове.
Прогнозира се стойността на селскостопанската продукция в ЕС да нараства постоянно. Общата икономическа жизнеспособност на фермите ще остане тясно свързана с икономическия им размер, като по-големите ферми се очаква да имат по-добри перспективи за доходи от малките.
Въз основа на доклада се очаква селското стопанство на ЕС да поддържа високо ниво на производителност до 2035 г., като генерира положителните търговски резултати, особено за стоки с висока стойност. Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС остава важен фактор за световната продоволствена сигурност. Очаква се потреблението на протеини в ЕС да остане малко над сегашните нива, което отразява нарастващите нужди от протеини на застаряващото население на ЕС.
Прогнозира се, че фермите в ЕС да намалят допълнително както емисиите на парникови газове, така и азотните излишъци, което показва постепенно подобрение на екологичните показатели на сектора.
Производството на говеждо, свинско месо, овче и козе месо ще продължи постепенно да намалява, обусловено от свиващите се стада и променящите се потребителски предпочитания, производството на вино също ще намалее, отразявайки потребителските навици. Докато производството на птици и яйца ще се увеличи, подкрепено от силното потребителско търсене.
Пазарите на домати ще продължават да се диверсифицират с растеж в категориите за преработка, въпреки по-слабото търсене на пресни домати в някои региони.
Разширяването на площите с маслодайни култури и бобови растения допринася за повишаване на нивата на производство. При млечни продукти производството остава относително стабилно като цяло, като увеличението на маслото и обезмасленото мляко на прах сигнализира за положително движение в сегментите с по-висока стойност.

