20 Декември 2025събота21:07 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

60% от свинското на пазара е българско

Едва една пета от говеждото месо е собствена продукция

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 23683

Близо 60% от прясното свинско месо, което се продава на българския пазар, е родна продукция. Въпреки това българското производство е крайно недостатъчно, за да задоволи търсенията на потребителите, защото освен прясно, свинското се влага и в много преработени продукти. Това твърди изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Диляна Попова в интервю за БГНЕС. България задоволява едва 20% от пазарното търсене на говеждо месо със собствена продукция, а при пилешкото този процент е между 60 и 70%, допълни Попова.
Липсата на достатъчно българско месо е причина за внос от чужди страни. "Преди години България беше огромен износител на агнешко месо, предимно за арабските страни, което вече отдавна не е така", констатира Попова. Тя допълва, че агнешкото месо, което е традиционно и за българската трапеза по време на Великден и Гергьовден, обикновено е българско, пуска се само по празници и е напълно достатъчно за нуждите на пазара.
В последните месеци масово в социалните мрежи се твърди, че свинското месо от внос, предимно от Испания, което се продава на нашия пазар, много трудно се готви. На въпрос дали има разлика във вкуса на българското свинско месо и месото от внос, изпълнителният директор на АМБ заяви, че такава разлика няма.
"Животните, отглеждани в ЕС, се хранят по стандартизирани рецептури. Често храненето е с много по-строги регламенти, отколкото храненето при нас, хората. Никой производител, който отглежда свине или птици, не може да си позволи да променя състава на рецептурите, тъй като това ще се отрази на поголовието“, обясни експертът. Съветът към потребителите е да избират предимно българско месо, защото замразеното месо, което идва от далечна страна, и българското прясно охладено месо, имат различни вкусови характеристики. Охладеното месо има срок на трайност около 10 дни, а транспортът от други европейски страни до България отнема от два до три дни.
В последните години се наблюдават и промени в традиционните за отглеждане в България породи свине - предимно заради заболявания. "Един от свинекомплексите у нас отглежда нов хибрид, който се казва "черен ангел" и тепърва се налага на пазара. Това е кръстоска с източнобалканската свиня, която, за съжаление, след заболяването африканска чума по свинете е почти на изчезване", допълва Попова.

Искат оставката на Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 4941

/ брой: 239

Венецуела се обърна към ООН заради САЩ

автор:Дума

visibility 2414

/ брой: 239

Напрежение между Пекин и Вашингтон заради Тайван

автор:Дума

visibility 3002

/ брой: 239

10 000 фермери окупираха Брюксел

автор:Дума

visibility 2942

/ брой: 239

Нищо не остана

автор:Александър Симов

visibility 5912

/ брой: 239

За погубените детски мечти и надежди

visibility 4469

/ брой: 239

Камери навсякъде, камери и в тоалетните

автор:Николай Милчев

visibility 6243

/ брой: 239

За модерното стадо

visibility 2810

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ