07 Март 2021неделя14:00 ч.

Безсмислено решение

/ брой: 238

автор:Евгени Гаврилов

visibility 656

Практиката съдът да се произнася по различни казуси и решенията му по тях да нямат юридическа и практическа стойност не е прецедент у нас. Доказва го и решение на магистратите от края на миналата седмица. С него за незаконни бяха обявени цените на топлофикационните дружества от началото на април 2017 г., на които те продаваха топлинна и електрическа енергия. Мотивът за това решение е, че при одобряването на тарифите Комисията за енергийно и водно регулиране е заложила прогнозна цена на природния газ, която е била одобрена по-късно и така е нарушена процедурата. 

"Нормотворческата дейност" на регулатора е отделна тема. По-важното в случая е, че от подобно съдебно решение няма да произтече нищо. То просто е безсмислено. Не за първи път ценово решение на КЕВР се отменя от съда, години след като вече не е в сила, тъй като важи за определен период от време, а той вече е изтекъл към момента на произнасянето на магистратите и в сила е друго решение за цените - било за ток, парно, природен газ или вода. В такива случаи обикновено КЕВР взема ново решение със задна дата, за да спази разпоредбата на съда, но то няма юридическо и практическо значение. Пак според юристи всеки потребител може да претендира пред съда, за да му бъде върната разликата от незаконното увеличение на цените. Дали обаче съдът ще се произнася в полза на потребителите не е известно, защото всеки ще трябва в индивидуално дело да докаже надплатеното. Кауза пердута, както се казва.

А какво да кажем за тоталната порнография с цената на газа и произтичащата от нея цена на парното, която се разиграва от пролетта досега. Стана почти година, откакто управниците ни баламосват, че се задава невиждано поевтиняване на природния газ и на парното. Това обаче се оказа поредната лъжа. Доказаха го тоталните неразбории около сметките през есента. Хаосът с фактурите стигна до парламента, но и там енергийните корифеи от ГЕРБ не можаха да отговорят на въпроса защо има разминаване между представените изравнителни сметки на топлинните счетоводители и последващите сметки. Бе създадена и специална комисия, която стигна до нищо незначещи изводи и препоръки. А те, както и безсмислените съдебни решения, не топлят потребителите.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1565

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ