01 Декември 2021сряда21:40 ч.

Позиция

Безплодните напъни на Аню Ангелов

Министерският проект за закона за резерва - едно изключително некомпетентно и непрофесионално писание

/ брой: 192

visibility 2064

майор о.р. Манол Тенчев,
експерт по национална сигурност и отбрана

    Неотдавна пред резервисти в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов разпалено заяви, че няма да бърза с внасянето на Закона за резерва. Така той самоволно ревизира последните основни документи, касаещи незавидното бъдеще на Българската армия (БА). Документи, вече приети от правителството на ГЕРБ и от парламентарното мнозинство. Ревизира плановете, които сам е писал и с които продължава да се гордее. И в "Бялата книга", и в "План 2014" Ангелов е записал, че в началото на 2011 г. ще имаме приет Закон за резерва на Въоръжените сили (ВС), който ще влезне в сила от 1 януари 2012 година. 
Неочаквано, в началото на тази година, същият този Ангелов заяви, че проектът за резерва ще е готов... през лятото (?!?). Явно военната експертиза, която му е подчинена, започва да зацикля, когато е

принудена да пише под диктовка

През месец юни дълго отлаганото написване на въпросния проект най-после бе подложено на обществена дискусия. На лавината от конкретни въпроси организаторите (начело с министъра) отговаряха с неясни постановки и добри пожелания. Всички очакваха при този пореден опит за прокарване на Закон за резерва Ангелов да е по-подготвен и по-прецизен. Все пак, подобен закон той написа през лятото на 2009 г. и за Тройната коалиция, която сега толкова много критикува. До разглеждането му от предишния парламент обаче не се стигна поради недостиг на технологично време, а и тогава стана ясно, че Аню Ангелов паралелно и активно работи и за Борисов и дори пише раздела за отбрана в предизборната програма на ГЕРБ. Това не му попречи, след триумфалното му влизане в Министерството на отбраната (МО), първоначално като зам.-министър, да заяви, че законът за резерва се нуждаел от сериозни поправки. Направи го, разчитайки на късата обществена памет. Това последното го оставяме без коментар. Уви, и сега през 2011 г., при този негов пореден опит, експертите констатираха не само влошено качество, но и

откровени безумия в редица текстове

Като компенсация за невижданата трансформация на класически изгражданата ни армия и свеждането й до равнището на експедиционен корпус тип лека пехота (свързано и с драстични съкращения на личен състав и бойна техника), министър Ангелов отдавна говори за изграждане на Териториален резерв. Това въобще не е случайно - основната му цел е да неглижира и смачка идеята за изграждане на Национална гвардия, изразена за пръв път още през 1993 г. в публикация, излязла на страниците на вестник ДУМА. Идея, лансирана през 2002 г. от началника на Генералния щаб на БА генерал Никола Колев и подкрепена през 2005 г. от президента Георги Първанов в качеството му на Върховен главнокомандващ на ВС. По-късно към тази подкрепа се присъединиха още двама други бивши началници на ГЩ, бившият командващ на Сухопътните войски ген.-лейт. Иван Добрев, водещи военни експерти (включително и американски), както и някои военнопатриотични и национално отговорни формации. Въпреки това, тази идея генерал-министърът я нарече "стара и помпозна", вероятно защото не той е нейният автор, и на основата на принципа "Щом не сме ние, ще пречим до последно!".
Днес, като алтернатива на изграждането на Национална гвардия, Аню Ангелов ни предлага един изключително некомпетентно и непрофесионално написан Проект на закон за резерва. Проект, в който важни аспекти, свързани с отбраната на страната,

са придобили пародийно-комедиен характер

Освен всичко друго, законът е и нечетивен. В стари и утвърдени понятия вече се влага съвсем ново и различно съдържание и тълкувания. В него има 35 препратки към други закони, наредби, правилници и други актове. Текстовете биха заблудили дори и кадрови старши офицери от БА. Какво да кажем за обикновения български гражданин, който никога не е помирисвал казармен портал. Основните постановки в проекта са тотално объркани - липсва конкретика и преобладават добрите пожелания. Няма ясна визия за принципите на структуриране, подготовка и използване на резерва на БА.   
Дори високопоставени фактори в МО бяха принудени да признаят, че за изчистването на противоречивите текстове и двусмислиците в проекта ще се наложи второ обществено-експертно обсъждане. Един от тях дори призова всички, които желаят законът да се подобри, да изпращат предложенията и допълненията си в МО в писмен вид. Както е тръгнало, най-добре ще е някой компетентен експерт (с какъвто Аню явно не разполага) да седне и да им го напише най-накрая този закон, а те само да го внесат в кабинета и парламента. Да, ама как тогава ще се почувства министърът, който от години се самоизтъква като "експерт" по въпросите на резерва. Това би било самопризнание за

остра и хронична интелектуална немощ

и липса на какъвто и да било експертен капацитет. А иначе, стигне ли се до пленарната зала - там проблеми няма. Машината за гласуване "ГЕРБ + Атака" си знае работата. После войската да сърба попарата.   
Но какво да се прави? Така или иначе, Аню Ангелов е министър на отбраната. Според премиера Борисов "най-добрият за последните 20 години". А според мен - най-слабият за последните 130 години. Впрочем резултатите от наближаващите избори в закритите гарнизони, в тези, които Аню е набелязал за закриване, и там, където са се приютили последните остатъци от БА, ще покажат кой е бил прав.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 115

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 232

Закрито лечебно заведение отново на търг

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 148

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 148

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 144

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ