26 Септември 2020събота11:50 ч.

Риболовецът често е бездействащ, дори когато е зает

Безделието може да бъде и полезно

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 262

Безделието може да е полезно за мозъка, но само ако го практикувате правилно, твърдят изследователи, осъществили ново психологическо проучване, цитирано от РИА "Новости". 

Кога сте имали най-ярките си идеи, вероятно не сте били фокусирани върху нищо конкретно, казва ръководителят на научния екип Крис Бейли. След като изучава системата за дефолт на мозъка (частите, които са активни, когато не правим нищо), той създава термина "разсейване". Използват го за описание на състоянието, в което позволяваме на нашето съзнание просто да се лута от една мисъл към друга. То ни прави значително по-креативни и много по-продуктивни, смята Бейли.

Безделието и мързелът са две различни неща и тези понятия почти не се припокриват. Помислете за това по този начин: риболовецът често е бездействащ, дори когато е зает, отбелязва Селест Хедли, автор на бестселъра "Не прави нищо". И допълва: безделието означава бездействие, а мързелът - нежелание за работа. Може ли човек да бездейства, защото е мързелив? Разбира се, но може да работи, когато не се труди, и също така да е активен, без да работи.

Според Хедли има два вида мислене. Първият - аналитичен, е необходим, когато сме активно ангажирани в решаването на проблем или фокусирани върху задача. Вторият - по-абстрактен, насърчава появата на внезапни идеи и откровения. В този режим ние мислим, "витаейки в облаците". В това състояние мозъкът ни сортира информацията, която наскоро сме научили, и я смесва със спомени, впечатления и емоции. В резултат на това в мозъка ни се създават нови и необичайни връзки.

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 0

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 57

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 139

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 164

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 519

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ