02 Март 2021вторник23:08 ч.

Бездънна алчност

/ брой: 41

автор:Велиана Христова

visibility 1575

Едно и също вече над две десетилетия - държавата и родолюбиви българи дали имоти да се развива знанието в България, днешни "демократи" ги "върнали" на реститутите, реститутите ги препродали в деня на получаването им, после - съдебни дела, разправии, протести... Колкото пъти досега леви депутати внесоха в различни парламенти простичкото изречение "Имотите, ползвани от висшите училища и от БАН, не подлежат на реституция", толкоз пъти мнозинството го отхвърли, обслужвайки алчността на свои приближени. Които неизменно посягат не към неремонтирани и занемарени заради безпаричие лабораторни кътчета, а към апетитни терени, разположени на още по-апетитни места в София и страната. Защо да ги е еня "демократите" за обществената полза, която е била свята през Възраждането, свята бе и допреди 30 години? На тях философията им е такава: частното печалбарство над всичко!

Тия дни се разчу поредната сага със заграбени от науката парцели - този път от физиците на БАН. През какви ли не перипетии премина досега Храмът на науката, докато си върне незаконно отнети имоти - наглеци дори окрадоха от Държавния архив указите, с които царят през 1941 г. е дарил земи за създадената през 1869 г. (!) Българска академия на науките. Какво да говорим за постановленията, с които омразният социализъм обгрижваше знанието. Щото дадените за него имоти във всички времена са не просто сгодни парцели за молове и фирмени офиси с джакузита, а място за бъдещо развитие на знанието, в което и днешните власти уж се кълнат. Кълнат се, ама грабят. Ей на, сега крадат от физиците, които трябва да турят кръст на бъдещите си планове - за нови съвременни лаборатории и циклотрони, за обучаване на нови поколения учени. Какъв "Козлодуй", какво "Белене", като вече нито имаме млади ядрени физици, нито има къде да ги обучаваме модерно, нито има общежития да ги приютят?!              

Науката е браншът, водещ по обедняване и обезлюдяване в годините на "прехода". Какви ли не удари понесе тя от трите власти на Борисов. Че дори синдикални корифеи от тяхната свита им припяват любовно: "Стига с тия имоти"! Иначе всичките четат заучени дитирамби за изкуствения интелект и ролята на науката. Дрън-дрън.  

   

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ