09 Август 2020неделя17:11 ч.

ВАС реши окончателно:

Без втори лифт и строителство в Пирин

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 722

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в последния работен ден за 2017 г. С тях, по настояване на ексвицепремиера Валери Симеонов, се предвиждаше втори кабинков лифт и строителство в защитени територии. На 30 страници върховните съдии категорично отхвърлят подобна възможност.

В становището са тълкувани разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на ЕС, европейски директиви и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, отбелязват съдиите.

През юли 2018 г. тричленен състав на ВАС отмени плана с аргумента, че промените нарушават българското и международното право. Министерството на околната среда и водите обжалва решението.

Решението на третия кабинет "Борисов" предизвика поредица от протести на природозащитници и граждани в София и десетки градове у нас и чужбина. Срещу застояването на Пирин се обявиха и световноизвестни личности.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 456

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 691

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1234

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ