02 Март 2021вторник22:29 ч.

ВАС реши окончателно:

Без втори лифт и строителство в Пирин

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 767

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в последния работен ден за 2017 г. С тях, по настояване на ексвицепремиера Валери Симеонов, се предвиждаше втори кабинков лифт и строителство в защитени територии. На 30 страници върховните съдии категорично отхвърлят подобна възможност.

В становището са тълкувани разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на ЕС, европейски директиви и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, отбелязват съдиите.

През юли 2018 г. тричленен състав на ВАС отмени плана с аргумента, че промените нарушават българското и международното право. Министерството на околната среда и водите обжалва решението.

Решението на третия кабинет "Борисов" предизвика поредица от протести на природозащитници и граждани в София и десетки градове у нас и чужбина. Срещу застояването на Пирин се обявиха и световноизвестни личности.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ