29 Ноември 2023сряда15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Без стрес

/ брой: 120

автор:Деси Велева

visibility 30

Деси ВЕЛЕВА


Стресът при учениците става все по-осезаем с всяка измината година. От тях се очаква да дадат много, а често те самите няма откъде да получат това "много". Възрастните в лицето на държавната институция, училищното ръководство, учителската гилдия и родителите не им предоставят адекватна основа, над която да градят за постигане на бъдещия успех.

Последните два месеца градусите на напрежения достигнаха връхната си точка заради скупчването на приемни изпити. Именно покрай  кампаниите за постъпване във всякакъв вид образователни структури отново се коментира проблемът с предоставената единствена възможност за явяване на държавни препитвания, били те матура в Хтт клас, национално външно оценяване в VII клас или състезания за прием в V клас.

Децата буквално изгарят в интензивната си подготовка с една-единствена възможност за явяване на най-важните изпити в този етап от живота си. Тя нямат право на пропуски дори да са със сериозен здравословен проблем, а така губят всякаква възможност да учат на място, което са заслужили заради старанието и трудолюбието си.

Затова е съвсем навременно предложението на омбудсмана Диана Ковачева да има и втора дата за явяване на държавния зрелостен изпит в Хтт клас  при оценка, която не удовлетворява абитуриентите. Новият образователен министър също даде знак, че може да се мисли за резервен вариант и при напрегнатия Vтт клас, когато се определя съдбата на учениците в рамките на следващите пет години в гимназиалния етап на образование. Дано не става дума само за празен ентусиазъм на току-що прекрачил във властта търсач на популярност, а реален план.

Вярно е, че няма да е лесно да се намери баланс, а редовните и извънредните изпити да са съизмерими и равностойни и да не дават възможност за неравнопоставеност между кандидатите. Но работата на институции и експерти е именно в това - да осигурят спокойна атмосфера за най-благоприятно демонстриране на знанията на учениците, а не в последствие да ги унижават заради лошите резултати.

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ