22 Януари 2021петък18:57 ч.

Няколко думи

Без правила

/ брой: 78

автор:Павлета Давидова

visibility 840

С нескрита гордост Бойко Борисов отново реши да го играе "доброто ченге" и обяви поредното разхлабване на ограниченията срещу коронавируса. Лично бил уредил парковете да се отворят, срещу правила, ама ако може повечето кметове сами да решат кога да стане това. Отново го обяви преди да има официална заповед. Защо му е на Борисов да чака документи - нали той сам решава всичко и издава разпореждания, ако ще и всеки път да са предпоследни.

Сега ще се разчита на съвестта на гражданите да спазват нормите при посещенията си в парка. Ако може да не сядат по пейките, да не пият в парка, да не правят навалица. Така разчиташе да няма и стълкновение от коли на излизане от София преди празниците. Всички знаем какво се случи тогава, а и се случва всеки ден - който не е поискал, той не е минал през някое КПП.

Когато става въпрос за забрани, ГЕРБ и Борисов разчитат само на нашата съвест. Не им стиска да упражняват контрол. Не смеят да са лоши, защото егото им е голямо и ще им стане лошо ако народът наистина спре да ги обича. Борисов предпочита да смекчава, разхлабва и отпуска положението. Което само по себе си е толкова хлабаво, че няма накъде.

Уж строгите мерки, въведени от правителството, така и не бяха реално осъществени. И то не заради прословутата народопсихология, която приписва на българина вечното изръмжаване: "Ти ли ще ми кажеш аз какво да правя!". Щом нашенецът се научи да шофира с предпазен колан, значи положението не е съвсем безнадеждно. Правилата ще се спазват, ако преди това органите на властта си свършат работата по прилагането и контролирането им.

Хиляди семейства си останаха у дома, а под прозорците им "рецидивисти" си приказваха по пейките, пиеха биричка или сформираха "кризисен щаб" с крехки мезета. Когато си стриктен, действа крайно демотивиращо да гледаш как други спокойно нарушават забраните без никой да ги санкционира.

Последният пример са десетките хора, които се събраха да гледат взривяването на ИПК "Родина". Случката се превърна в своеобразна кинопрожекция за скучаещите в София - там се бе курдисала цяла тълпа зяпачи - млади и стари, мъже и жени. Кой с маска, кой без. Липсваше само флашмоб "Нацелувай непознатия до теб". До тях спокойно стояха патрулки, имаше униформени и служители на общината. Изгониха ли зяпачите, глобиха ли някого? Нали сме в извънредно положение? Да чакаме ли ново огнище на КОВИД-19, породено на "Цариградско шосе" и обвито в мъгла, азбестов прах след експлозията? Кой ще е виновен? Само чистата съвест на кибиците ли? Нея как ще я санкционираме точно? Остава Иван Гешев да се сезира по медийни публикации и да тръгне лично да глобява нарушителите без маски. 

Абдикацията на властта от стриктното спазване на мерките как ще бъде наказана? Все пак не е луд този, който яде баница, а оня, който му я дава. Ако ни бяха научили (макар и строго, дори и скъпо) да спазваме правилата поне 2 седмици, ако имаше ясен план кога, къде и защо се прави всичко това, тогава със сигурност "рецидивистите" нямаше да са толкова много и нямаше да застрашават своя живот, а и този на околните. Просто в такива ситуации е важен контролът, а не само съвестта на гражданите.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ