10 Декември 2018понеделник00:06 ч.

Без Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС

/ брой: 238

автор:Юлия Кулинска

visibility 282

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви вчера, че знаково няма да участва в конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон заради подготвени резолюции, в които се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за миграцията. Делегатите на БСП ще подкрепят своята номинация на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Ръководител на българската делегация е зам.-председателят на партията Деница Златева.

Нинова увери, че представителите на БСП твърдо ще подкрепят избирането на Станишев. Той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. "Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори", увери Нинова. Тя добави, че БСП подкрепя редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политиката за млади хора, за зелена икономика и т.н.

Има обаче и няколко решения, по които българските социалисти имат различно мнение. Конгресът на ПЕС ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция в националното си законодателство като "единствен начин за защита на жени от насилие", обяви Нинова. Тя припомни, че Конституционният съд обяви, че конвенцията противоречи на Конституцията. НС на БСП има решение срещу ратификацията й. "Изпратила съм писменото си възражение до форума в Лисабон. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция", подчерта Нинова.

БСП не подкрепя и резолюцията, която предлага държавите членки да поемат солидарна отговорност за приемане на мигранти, а на отказалите да бъдат налагани финансови и икономически санкции. Има решение на българския парламент по този въпрос, с което задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане, напомни Нинова. На конгреса на ПЕС ще бъде гласувана и резолюция, в която ПЕС се солидализира с пакта по миграция на ООН и подкрепя напълно неща, което също се разминава с нашата позиция, поясни Нинова. 

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239