20 Февруари 2019сряда03:39 ч.

Без Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС

/ брой: 238

автор:Юлия Кулинска

visibility 605

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви вчера, че знаково няма да участва в конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон заради подготвени резолюции, в които се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за миграцията. Делегатите на БСП ще подкрепят своята номинация на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Ръководител на българската делегация е зам.-председателят на партията Деница Златева.

Нинова увери, че представителите на БСП твърдо ще подкрепят избирането на Станишев. Той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. "Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори", увери Нинова. Тя добави, че БСП подкрепя редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политиката за млади хора, за зелена икономика и т.н.

Има обаче и няколко решения, по които българските социалисти имат различно мнение. Конгресът на ПЕС ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция в националното си законодателство като "единствен начин за защита на жени от насилие", обяви Нинова. Тя припомни, че Конституционният съд обяви, че конвенцията противоречи на Конституцията. НС на БСП има решение срещу ратификацията й. "Изпратила съм писменото си възражение до форума в Лисабон. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция", подчерта Нинова.

БСП не подкрепя и резолюцията, която предлага държавите членки да поемат солидарна отговорност за приемане на мигранти, а на отказалите да бъдат налагани финансови и икономически санкции. Има решение на българския парламент по този въпрос, с което задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане, напомни Нинова. На конгреса на ПЕС ще бъде гласувана и резолюция, в която ПЕС се солидализира с пакта по миграция на ООН и подкрепя напълно неща, което също се разминава с нашата позиция, поясни Нинова. 

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35