15 Август 2020събота01:59 ч.

Американки протестират в Сан Франциско срещу забраната да носят на работното място облекло с надписите "Животът на чернокожите има значение"...

Берлин въвежда нови правила за кланиците

Забраняват се договори с подизпълнителите заради експлоатация и тежките условия на труд

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 429

Германското правителството реши да забрани договорите с фирми-подизпълнители в браншa след разкритията за катастрофалните условия, при които работят хората от Източна Европа в германските кланици. 

Условията за работа в месопреработвателния бранш в Германия отдавна са обект на сериозни критики. Основна причина за тежките условия на труд според мнозина са срочните договори, с които се наемат служители, основно от Източна Европа. Затова германското правителство предлага тези договори да бъдат забранени. Те регламентират производството на конкретен продукт или извършването на конкретна дейност. Възложителят възлага, изпълнителят трябва сам да организира производствения процес и носи пълна отговорност за него. Един специфичен подтип на тези договори е възлагането на работа на терен от възложителя. Подобен е случаят с кланиците. 

Срочните договори са замислени за извършването на единична услуга или такава, в която изпълнителят не е пряко обвързан с работния процес в компанията. "Ако обаче служителите са постоянно и изцяло включени в производството на определена компания, договорът може да се окаже проблематичен", казва Йоханес Якоб от Германската федерация на профсъюзите. "В този случай служителите, наети от подизпълнителя, не могат да взимат самостоятелни решения и да поемат отговорност, както се изисква при един срочен договор." Те често работят рамо до рамо с наетите пряко от възложителя лица, но при по-лоши условия: например без тарифен договор и без синдикална защита, във връзка с което получават по-ниско заплащане и им се налага да работят извънредно.

Условията за работа в месопреработвателния бранш в Германия отдавна са обект на сериозни критики. И собствениците на кланиците не носят отговорност за условията на труд.  

Германският министър на труда Хубертус Хайл определи експлоатацията в бранша като срамна.  Затова правителството предлага забрана на срочните договори за големите компании в месопреработвателната индустрия. Проектът предвижда кланиците с над 50 служители да не могат да прехвърлят преработката на месото на подизпълнители. Планират се и повече проверки, както и дигитално отчитане на работното време, така че работодателите да спазват минималното заплащане. Намеренията на правителството са новото законодателство за забрана на договорите с подизпълнители да влезе в сила от 1 януари 2021 г.  

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 152

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 887

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 616

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 212

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ