30 Октомври 2020петък13:53 ч.

Швейцарски служители за борба с безредиците изнасят демонстрират по време на протест пред парламента в Берн срещу екологичните заплахи и климатичните промени. Протестът съвпадна с началото на есенната сесия на парламента. Екоактивистите планират и други п

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

ЕС не желае РС Македония да спазва нови критерии за членство, заяви германският министър по европейските въпроси

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 1008

Михаел Рот призова България и РС Македония към конструктивен подход след меморандума на София срещу антибългарската идеология в Скопие. Както се разбра, Рот е обсъждал въпроса с вицепремиера по европейските въпроси на РС Македония Никола Димитров. "Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета и това, което фигурира в договорите", подчерта Рот.

Той допълни, че е в интерес на всички страни-членки, особено за съседите на страните от Западните Балкани, регионът да има истинска европейска перспектива, за да се превърне в пространство на стабилност, сигурност и помирение. "Бихме искали да изградим надеждни мостове с помощта и на българските ни партньори", допълни Рот и подчерта, че се прави всичко възможно междуправителствените конференции с Албания и РС Македония да се проведат през декември. 

В документа, който България внесе, се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в РС Македония. "България не може да приеме, че продължаващият процес на национално изграждане в РС Македония ще се осъществи чрез преразглеждане на общата ни история, отричане на общите ни етнически и езикови корени или необосновани твърдения за съществуването на "македонско малцинство" в България. Тези прояви на държавно финансирана антибългарска идеология и практика противоречат на европейските ценности и не трябва да бъдат легитимирани чрез присъединяване към ЕС", се казва още в документа.

Междувременно Зоран Заев обяви, че първата му визита като премиер на новото правителство ще бъде в България. Той очаква това да стане до 10 ноември и в хода на визитата да обсъди проблема  с Гоце Делчев. На репортерски въпрос какъв е Гоце Делчев, българин или македонец, Зоран Заев отговори: "Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Това са действителността и фактите".

Проф. Балтов: Изнемогваме, а хората не разбират

автор:Дума

visibility 104

Удължиха валидността на личните документи

автор:Дума

visibility 142

Обмислят вечерен час за заведенията в София

автор:Дума

visibility 110

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 85

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ