04 Декември 2021събота03:25 ч.

Бензиностанциите сами щe подобряват качеството на горивото

/ брой: 190

visibility 321

Виолета Ашикова

Бензиностанциите сами ще могат да подобряват качеството на наличното гориво, ако то не отговаря на заложените в закона за енергията от възобновяеми източници прагове за биогоривата. Това окончателно гласуваха в Народното събрание с промените в закона за чистотата на атмосферния въздух. С други текстове депутатите задължиха горивните инсталации и инсталациите за третиране или депониране на битови инсталации да използват цялостна система за видеонаблюдение. Видеонаблюдението се въвежда за инсталации с входяща топлинна мощност, равна или по-голяма от 20 мегавата. Те ще са задължени да осигуряват за своя сметка отдалечен достъп на съответната РИОСВ до видеоизображения в реално време.

При нарушение имуществените санкции варират от 15 хил. до 150 хил. лева. Операторите на инсталации могат да се освобождават от прилагането на съответните норми за неорганизирани емисии само при условие, че това няма да доведе до значително увеличаване на риска за човешкото здраве или околната среда.

Депутатите гласуваха още лицата, които освобождават за потребление течни горива в случай, че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, да са длъжни да съставят декларация за качеството на всяка партида преди пускането на пазара.Бензиностанциите от своя страна ще са длъжни да поставят на видно за потребителя място пълна информация за вида на горивото и декларация за качество. При констатиране от контролните органи, че разпространяваното течно гориво на бензиностанции отговаря на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, но не и на изискванията за количество биогориво, бензиностанцията сама ще може да го смесва и подобрява.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ