25 Октомври 2021понеделник12:49 ч.

Снимки ЕМАНУИЛ ТРЕЙМАН

КОЛЕДА

Срещи

Белобрадият дядо: Нека сме здрави и щастливи заедно

Важното е душите ни да са сгрети от мислите за щедростта на живота, убеден е символът на предстоящите празници

/ брой: 245

автор:Альона Нейкова

visibility 1406

"Най-послушните ще получат подаръци и на Рождество, и за Нова година"

"Понякога и сам си дърпам брадата, за да докажа на тия около мен, че аз съм истинският!"

- Наричат ви добрия старец, но за децата сте Дядо Мраз или Дядо Коледа. А вие кое обръщение предпочитате, уважаеми?

- Приятно ми е да видя как и малки, и големи ми се радват, пък как ще ме наричат - за мен не е толкова важно. Хората искат в тия дни на трудната като цяло година да ощастливят празниците, да зарадват близките си и да са здрави.

Обикновено до 25 декември ме наричат Дядо Коледа, Санта Клаус, а понякога и само Санта. А след Рождество Христово се превръщам в Дядо Мраз. За всички съм добрият старец, който разнася подаръците за малките и порасналите вече деца. Трябва само да уточня и това, че Дядо Коледа ги носи на Рождество Христово, а Дядо Мраз - на Нова година. И, както знаете, най-послушните деца получават подаръци и на двата големи празника, стига да са написали писмо до добрия старец.

- Имате ли някаква връзка (роднинска, приятелска или колегиална) със Санта Клаус? И нужно ли е да се разграничават тези национални символи на празника?

- Само аз съм - други няма. В различните страни хората ме назовават с какви ли не имена: Дядо Коледа, Дядо Мраз, а може и Свети Никола, Санта Клаус, Пер Ноел, Бабо Натале, Вайнахтсман, Кристкинд и т.н. Наричайте ме, както си искате - важното е душите ви да са сгрети от мислите за щедростта на добрия старец.

Какви ти тук колеги! Аз да не би да работя в канцелария с още стотина дядомразовци, сантовци или перноеловци?! Дядо Коледа е един и той ще продължи да вдъхва живот в празничната магия, а това ни прави малко по-добри, щедри и усмихнати.

А иначе, национални особености има във всяка отделна страна. У нас това е българското коледуване, всички са виждали симпатичните коледарчета, а по Нова година - сурвакарчета. При мен, например, често идваха мургави деца и ми викаха: Дядо Коледа, дай пийсе стинки... Аз пък им отговарях: Дядо Коледа не е човек и не ви разбира, какво е това "дай пийсе стинки"? Искането е на път да се превърне в национална, типично българска особеност.

- Хората, и най-вече децата, се тревожат, че тази година заради пандемията от коронавирус Коледа може и да няма. Възможно ли е наистина Рождество Христово да бъде отменено?

- Ама вие наистина имате завидно чувство за хумор - как може изобщо да си помислите такова нещо?! Та Дядо ви Коледа е на повече от 17 века и е преживял толкова войни, превратности, епидемии, катаклизми и никой до сега дори не си е помислил да го отмени... Дядо Коледа е дух, който създава празничната атмосфера, радостта, щастливите искри в очите на деца и възрастни. Знаете ли, колко мило ми става, когато минаващи край мен угрижени, натъжени хора, щом ме видят, мигом лицата им светват, грейват като коледни елхи, веднага се усмихват и се преобразяват в други, по-добри човеци...

- В представите на днешните малчугани на празника ще сте с маска, а самите те обещават да дезинфекцират добре край елхата, за да им оставите все пак дългоочакваните подаръци. Какво друго ще препоръчате да направят хората?

- Тая пандемична година ще влизам само през комините и през ключалките на вратите, защото не всеки дом има комин, и така ще оставям подаръците пред елхата за добрите малки и големи деца. Имам си и маска, и шлем - да ме предпазват... 

Ще посъветвам хората да не се страхуват, да отключат душите си за празника, защото, където е Дядо Коледа, и особено около Нова година - Дядо Мраз, там вируси и болести няма!

- Колко често ви се е случвало невярващите да ви дърпат за брадата, за да се уверят, че сте истински?

- Много често го правят. Но на истинския Дядо Коледа брадата не се отлепва! Имам много имитатори. Може да разберете, че не са истински, понеже техните бради и мустаци са от памук и, като ги дръпнете, веднага падат... Но макар че са мои подражатели, те също вършат полезна работа, помагат ми... Понякога и сам си дърпам брадата, за да докажа на тия около мен, че аз съм истинският!

- Какво искат най-много онези, които ви пращат писма? И, моля, дайте съвет на забравящите да го сторят.

- Напоследък най-много хора предпочитат смартфони, роботи, странни неща... По-големите деца мечтаят за електрически коли, самолети, хеликоптери. Едно момиченце - Дея - вместо да поиска подарък, ми беше пратило синьо гребенче да си реша брадата и мустаците. Казало на майка си: "Всички само искат от Дядо Коледа, а него никой не се сеща да го зарадва, да му подари нещо. Аз имам две гребенчета - розовото е за куклите, а синьото ще подаря на Дядо Коледа, нали е момченце..." Най-много ме трогна писмото на друго дете, което ми написа: "Мили Дядо Коледа, за себе си не искам нищо. Моля те, направи така, че всички хора да са доволни и щастливи!"

Който забравя да ми пише - си е за негова сметка. Най-много писма получавам в навечерието на Коледа. А трябва още в началото на декември те да са в ръцете ми, за да имам време да разпоредя на кого какъв подарък да му се подсигури.

- Кой ви помага най-често - Снежанка или джуджетата?

- Всички вземат участие, особено след 10 декември натоварването ни е голямо. Но, въпреки трудностите, до Нова година вече всичко сме приключили. Справяме се. Не оставям никого да мързелува...

- Имате доста симпатична снимка с продавачи на метли. Какво си спомняте от тази среща?

- Тъкмо се канех да спомена и тях. Тези момчета нахлуха с метлите си при мен и аз веднага ги ангажирах за свои помощници. Така че, ако някой от вас получи метла, да знаете, че тя също е от работилничката ми. Много се харчат, поръчват ги обикновено за своите съпруги или баби... Търсят се и за подаръци на политици, депутати, опозиционери и граждани. Заявки има много, защото доста боклук се е натрупал през годината.

- Случвало ли се е нещо необичайно по време на срещите ви с децата и възрастните?

- То при мен всичко е необичайно. Светът започва да живее във вълшебна приказка след 20 декември! Обикновено децата ме питаха: "Дядо Коледа, ти човек ли си?" Искаха и непременно да им посоча, къде съм спрял вълшебната летяща шейна, теглена от Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф - главния елен. Казвах на малчуганите, че е на покрива, защото долу от коли няма място, за да паркирам. Едно дете беше стигнало до там, че отишло да пита управителя на Централни хали в София как да се качи горе, за да види шейната и да се снима с елените. Споразумяхме се някак, обясних, че е забранено да се посещават. Но децата са упорити и любознателни: искат всичко да видят и да пипнат. Радвам им се - хубаво е, че са такива, страхотно поколение расте!

Най-прекрасни са спомените ми с младите хора и особено с най-малките деца... Имаше момиченце на 4 годинки, което нарочно изкрещя до мен: "Омръзнахте ми всички с вашите преструвки..." Някой му беше казал, че не съм Дядо Коледа, а съм човек. Прегърнах детето, успокоих го, дадох му малка почерпка (в себе си винаги имах бонбони) и станахме най-големите приятели. Казах му да предупреждава всички да внимават какво говорят, че вече има връзки не с кого да е, а лично с истинския Дядо Коледа.

- Заслужават ли празнични дарове нашите политици и управници?

- При такива въпроси обикновено запявам популярната песничка: "Подаръци ще има за всички от сърце..."

И тяхната не е лесна. Не е моя работа да съдя. Всеки си носи кръста. Раздавам само обич, уважение и радост на хората.

- Зная, че няколко години сте работили в Китай. Има ли в Поднебесната империя празник, който да прилича на нашата Коледа.

- Щом стане дума за празник и веселие - китайците нямат равни. Както се трудят здраво, така са и първи в празненствата и веселбите. Има спорове дали пък чак толкова трябва да се отвори Китай, за да нахлуят безпрепятствено западните традиции и култура. Дори от известно време се води словесна война необходимо ли е да се празнува Коледа. Но търговията и бизнесът дават и тук своето отражение. Украсени елхи, писма до Дядо Коледа, рождественски картички, гирлянди, снежинки, камбанки. С наближаването на Коледа тези символи са навсякъде по улиците в Китай. Освен това, те не престават да ни удивляват с икономическия си размах - само в едно село - до град Иу, провинция Джъдзян, от над 600 предприятия се произвеждат повече от 60% от коледната украса на целия свят.

Но заедно с Рождество китайците празнуват и традиционен за тях празник Дунджъ, който се отбелязва в деня на зимното слънцестоене. Освен това, най-големият коледен парк в света се намира в град Чънду, където има изграден специален офис с пощенска кутия, в който пристигат писма до Дядо Коледа от цял свят, не само от Китай. По същия начин в Поднебесната империя посрещат и Нова година. Разбира се, не така ярко и пищно, както се празнува Китайската Нова година - Синийен (а "Честита Нова година!" на китайски е "Синийен куае-лъ!") Това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните чествания традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато е пълнолуние. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуск, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие. Тогава настъпва "великото преселение". Влакове, самолети и автобуси - всичко е препълнено, всеки се завръща по родните си места за този най-голям семеен празник. За китайците 2021-ва е годината на Белия метален бик, която ще настъпи в петък на 12 февруари.

В България ми се случваше китайци да поискат да се снимат с мен, а аз да им заговоря на родния им език. Те първо се изненадват, сащисват се, но след това се успокояват, защото разбират, че аз съм истинският Дядо Коледа, а той знае всички езици по света...

- Кога наистина се сбъдват желанията?

- Когато силно желаеш нещо, то обикновено винаги се сбъдва. Но понякога трябва добре да си помислиш: дали твоето желание, след като се сбъдне, няма да ти навреди?!

- Каква е тайната на доброто изкарване на Коледа и Нова година?

- Много е просто - то дори не е и тайна: трябва дните да са наситени с празнична атмосфера, да си в компанията на добри и обичани хора, да почувстваш пълнота и удовлетвореност от общуването с умни, талантливи и благородни човеци, да усещаш, че пред теб се разкриват нови хоризонти, научаваш нещо различно, важно и значимо!

- Заслужили ли са (по)читателите на ДУМА и екипът на вестника специален поздрав от вас?

- Дядо Коледа обича хората, към всички е добър, внимателен, любезен и благоразположен. Но особено е трогнат от вниманието и топлотата на вестник ДУМА. Специални поздрави и благопожелания за мирна, успешна, богата, плодоносна, берекетлия Нова година, за здраве, за много любов и голямо лично щастие, творчески успехи и късмет на целия ви прекрасен екип! Вашето внимание стопля повече от всичко друго. Благословени и успешни да сте във всичко! И да завърша с традиционния мой отколешен древен израз:

Сполай ви харни, мирни и мили люде, че ме съйдисахте!

- Как успявате да стигнете навреме до семействата в България, имайки предвид, че в страната ни снегът обикновено е непочистен, а комините са запушени?

- Няма прегради, които да не мога да преодолея! През най-малката невидима цепнатинка мога да се провра и да оставя подарък на добро дете или на човек, който е заслужил. Гледам никого да не разочаровам.

Освен това, само за 24 часа успявам да обиколя цялата Земя с моята магична летяща шейна, да вляза във всеки дом около полунощ на 25 декември или на 1 януари и да зарадвам всеки, да дам упование и подкрепа на всички страдащи. В тихата и свята нощ наистина стават чудеса!

- А дали някога ви се е налагало да превишите разрешената скорост, докато обикаляте от къща на къща? И в този ред на мисли - какви са отношенията ви с КАТ-аджиите?

- Подреждам си работата така, че да няма нужда да бързам. При мен всичко се извършва точно и навреме. С КАТ-аджиите сме големи приятели, те ме обичат най-много, защото съм щедър към тях, отрупвам ги с подаръци. Освен това, не преча на никого, когато пътувам към всеки от вас.

- Как стигате до всички послушни деца и възрастни, за да им раздадете подаръци? И какво се случва с онези, които не са били примерни през годината?

- Вече споменах, че имам много помощници. Но най-важното е, че не деля хората на добри и лоши, на заслужили и незаслужили, на примерни и пакостни, на бедни и богати, на послушни и непослушни, на такива с големи или с малки заплати. Основното е духът - и най-пакостливото дете може да израсте като гениален художник, поет, откривател. Виждам цялостно човека - не в определени кратки отрязъци от време. Трябва да се вникне в магията на празника, която е в отношението, в жеста, във вниманието, в добрата дума. Важна е не цената на подаръка в пари, а стойността на дара за душата. Става дума за духа и за онези прекрасни неща, които няма как да си купите. Защото те са безценни. Прегръдката на любим човек, усмивката на едно разплакано дете, повдигането на духа на болен родител, на тъжен и отчаян приятел, уханието на канела и свещичките, ароматът на коледни сладки във всеки дом... Всеки човек заслужава подарък, който да отключи душата му към празничност и приповдигнатост. Не сте ли забелязали, че напоследък няма празници. Има дати на които преяждаме, напиваме се, пълним си коремите, а в душите ни е празно. За възраждането на тази топлинка и обич в душите ни съществува духът на Дядо Коледа.

- Получавате ли заплата за работата, която вършите? Питам, защото мнозина се чудят откъде вземате пари за толкова много подаръци всяка година...

- Мисля, че вече ви отговорих: Дядо Коледа не е човек и не разбира тази дума "пари"... Цял свят е под моето командване в края на годината. Помагачите ми са безбройни, защото успявам да ги организирам за добри дела.

- Използвате ли в работата си някакви съвременни технологии - смартфони, таблети, джипиеси?... Добре ли е Дядо Коледа да си направи профил в социалните мрежи?

- След като имам всичко, което изброихте, плюс още скайп, фейсбук, инстаграм, вайбър, значи е добре. Никой не трябва да изостава от съвременните технологии и средства за общуване. Но и не бива да се прекалява - не може постоянно да се живее със забит нос в смартфона или залепен за екрана на компютъра... Такива хора ги съжалявам - те вече не умеят да общуват пълноценно на живо, превръщат се във виртуални сенки, в проблем за себе си и за близките си.

- Кога препоръчвате да се махнат елхата и коледно-новогодишната украса? Има доста анекдоти, че в някои семейства спорят по този въпрос чак до майските празници...

- От една страна, добре е да има такива вицове, нека хората се смеят и да се веселят, да продължават да поддържат коледния дух в домовете си през цялата година. Но, от друга, след като мине януари, по дворовете нацъфтят кокичетата и минзухарите, а пролетта все по-настойчиво започне да напомня за себе си с цялата си прелест и очарование, колкото красиво и ефектно да сте подредили коледната украса, тя започва да бледнее пред очарованието на възраждащия се нов живот.

Срокове за разтурянето на елхата няма, но не може в двора ви дърветата да са разцъфнали в разкошни цветове и аромати, а в къщи да пазите украсено с шарени хартийки коледно дърво...

В ролята на белобрадия старец се превъплъти ЛЮБЕН КЕНАРОВ - дългогодишен журналист, преводач, експерт по български език в пекинското Радио Китай за чужбина (1998-2001). В продължение на десетилетие облича костюма на Дядо Коледа, за да посреща вярващите в доброто пред елхата на Централни хали в София.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 175

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 148

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 222

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 118

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 204

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 134

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 311

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 71

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 52

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ