02 Юли 2020четвъртък21:00 ч.

Белград и Прищина не спират кавгата

Спор за документи усложнява косовско-сръбската криза

/ брой: 216

visibility 9

Фатос Битичи и Александър Васович
Ройтерс


Спор за документи попречи на стоките да преминават свободно през границата между Косово и Сърбия в понеделник, остатък от търговско ембарго, което доведе до насилие в последните два месеца между косовското албанско мнозинство и сръбското малцинство. Косово, което вдигна забраната си върху търговията със Сърбия миналата седмица въз основа на споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС, обвини Белград, че не изпълнява своята част от споразумението.
Над 180 камиона влязоха в Косово, след като Косово реши да отмени реципрочните мерки. За съжаление Сърбия не е започнала да изпълнява споразумението, заяви косовският министър на търговията Мимоза Кусари Лила.
Имаше два камиона с редовни документи, издадени от косовската митница, но те бяха върнати обратно от сръбските власти през уикенда. На шофьорите бе казано, че не е пристигнала заповед от Белград да бъде пропускан износ от Косово.
В Белград говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович заяви, че износ от Косово е разрешен при условие, че той е съпътстван от необходимите документи, договорени с ЕС. Всеки камион, който има документи с печат, което бе договорено в Брюксел на 2 септември, и има необходимата документация, която не включва окончателния статут на Косово, сега преминава през сръбската граница без никакви проблеми, заяви Михайлович пред Ройтерс.
Искам да подчертая, че дизайнът на печата бе договорен в Брюксел и ние нямаме никакви проблеми да изпълняваме това споразумение, каза той.
Кусари Лила заяви, че косовското правителство ще даде на Сърбия още няколко дни да изпълни споразумението. Ако това не се случи, ние ще възобновим забраната върху сръбските продукти, каза тя.
Косово забрани целия внос от Сърбия през юли и наложи 10-процентен данък върху вноса от Босна, тъй като и двете страни блокират износа от Косово. Белград заяви, че блокира косовските стоки, защото се противопоставя на независимостта на Косово и отказва да признае документи, носещи името Република Косово. Търговският спор и опитите на Косово да поеме контрол върху до голяма степен беззаконния север, населен предимно със сърби, доведоха до насилие, по време на което един албански полицейски служител бе убит, а тълпи сърби изгориха граничен пункт.
Северно Косово, регион от около 600 000 предимно етнически сърби, не признава независимоста на Косово и остава лоялен на Белград. Други 60 000 сърби живеят в анклави, разпръснати из Косово. Косово, с население от 1,7 милиона души, главно етнически албанци, бе признато от над 80 страни, сред които САЩ и повечето държави от ЕС от 2008 г.
В понеделник местните сърби запазиха барикадите по пътищата, докато умиротворители от НАТО (КФОР) използваха хеликоптери, за да пускат листовки, в които ги предупреждават, че барикадите са незаконни и пречат на свободата на придвижване.
На граничния пункт Мердаре със Сърбия, на около 40 км североизточно от Прищина, косовски митнически служител заяви, че вносът от Сърбия се състои предимно от строителни материали и че камионите, които доставиха стоки в Косово през последните два дни, се завръщат празни. Служителят каза, че на стоки от Косово не се разрешава да влизат в Сърбия и няколко камиона са били върнати през уикенда. Годишният износ на Сърбия в Косово възлиза на около 270 милиона евро. Общият внос на Косово през 2010 г. е бил 2 милиарда евро, а износът на Косово е бил 10 процента от тази сума.
Сърбия изгуби контрол над Косово през 1999 г., когато бомбардировките на НАТО сложиха край на сръбската война за потушаване на бунта на етническите албански бунтовници. Белград е под натиск да подобри отношенията си с Косово, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС през октомври. Косовският въпрос ще засегне също сръбските парламентарни избори, които се очакват идната година, тъй като сърбите са чувствителни по въпроса за бъдещето на тяхната бивша южна провинция, която смятат за своя историческа земя.

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 124

Калифорния затваря ресторанти и кина

автор:Дума

visibility 83

Бащата на Борис Джонсън влезе в Гърция през България

автор:Дума

visibility 100

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1899

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 740

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 359

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 574

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ