05 Април 2020неделя21:09 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Белезите по кожата

Те могат да са безобидни, но и потенциални места за поява на меланома

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 1166

Белезите по кожата са различни - някои от тях са безвредни, а други - не толкова.
Бенките, както и петната по рождение, които имат общо наименование невуси, възникват по кожата там, където има натрупване на клетки, произвеждащи меланин - тъмен пигмент.
Къде ще се появят бенките, какъв ще бъде техният цвят и размер определят гените. Бенките не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед, защото поне на теория всяка от тях може да се "прероди" в меланома.
Пигментните петна могат да бъдат с различна форма и големина. Те възникват по-често при жените като резултат от облъчване или слънчеви изгаряния. Съществуват и други причини за тяхната поява: бременност, прилагане на кремове, които не са подходящи за кожата. Пигментните петна се срещат по-често при хората с мургава кожа и черна коса.
Луничките също са пигментни петна, но с жълто-кафяв цвят. Причината за тяхното възникване е меланинът. Най-често луничките се срещат при белите хора със светла коса. Повечето от тях се появяват на 3-4-годишна възраст, развиват се най-често по кожата на лицето и са особено забележими в слънчево време. На около 40-годишна възраст част от тях започват да изчезват. Те не вредят на здравето и премахването им е оправдано само с козметична цел.
Белите петна, познати ни като витилиго, са противоположност на бенките и възникват върху тези участъци от кожата, където няма меланин. Все още не е открита закономерност в тяхната поява и разположение. Те се смятат за козметичен дефект, но проведени наскоро експерименти показват, че кръвната плазма на хората, страдащи от витилиго, вкарана в опитни животни, води до прогресираща загуба на пигментацията на кожата. От тези петна можете да се избавите по медицински път или да ги скриете с помощта на козметиката.

 

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 65

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ