01 Март 2021понеделник19:05 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Кадър Нова тв

Бедствено положение в пловдивско село заради манган във водата

Кметът на община Родопи поиска спешни мерки за подмяна на ВиК мрежата

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 364

Кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение в село Брестовица заради наличието на манган в питейната вода. През последната година стойностите на вредния елемент периодично се повишават над нормата. Според данни на общината завишаването е било неколкократно над позволеното - при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода са стигали до над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е взето след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Кметът припомни, че въз основа на доклада ще бъде възложена в спешен порядък обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 км водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 000 лева общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.

"Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с близо три месеца", коментира Павел Михайлов.  

Малко след като бе обявено решението му, с изявление реагира областната управителка на Пловдив Дани Каназирева. Тя влезе в обяснителен режим в опит да оправдае забавянето на работата по осигуряване на чиста вода за района. Каназирева се оказа изненадана от действията на Михайлов, тъй като точно вчера манганът бил в норма. Според областната управителка работата по осигуряване на пари и по задействане на процедурата за подмяна на ВиК съоръженията вървяла. Каназирева отчете, че имало финансиране чрез ВиК холдинга за изграждане на дублиращи сондажни кладенци за чиста вода, за подмняна на довеждащ водопровод и на вътрешната водопроводна мрежа. ВиК операторът също имал готовност да започне работа през март и април, но след вчерашната заповед на кмета на община Родопи това можело да стане в още по-спешен порядък.

Оказа се, че дългоочакваният доклад за състоянието на сектора и овладяването на проблема, който все още не е предоставен на община Родопи, е получен в администрацията на Каназирева. Според него нивото на завиряване в района и голямото водно огледало, което заливало площите наоколо, са причина за появата на манган във водата.

Междинният доклад с експертиза на специалисти от БАН и от универститети през октомври посочва като причина за замърсената вода хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, както и нарушения при одобряване на ПУП.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ