11 Август 2020вторник04:07 ч.

ГЛОБУС

"Бедните" слуги на народа

В Швеция депутатите нямат нито помощници, нито безплатно кафе

/ брой: 227

visibility 1695

Швеция се смята по право за една от най-добрите страни за живот. Скандинавците наистина са направили много за комфортното си съществуване. Струва си да се поучим от шведската ценностна система и манталитет. Например шведските депутати са нещо невероятно за нас. Политическата култура на тази страна предполага строги икономии, които трябва да се спазват от всички народни избраници.

Животът на шведските депутати изглежда доста аскетичен: офиси от 7 кв. м, малки апартаменти за чиновниците и ограничения при използване на парите на данъкоплатците при осъществяване на парламентарната дейност.

Шведските депутати нямат привилегиите, които ползват парламентаристите от други страни (бюджет за чартърни самолети, помощи при наемане на жилище, частни консултанти, пари за допълнителни медицински разходи и други).

Без имунитет

Освен това в Швеция понятието "парламентарен имунитет" просто не съществува!

"Ние сме обикновени граждани - заявява в интервю за Би Би Си зам.-председателят на социалдемократическата партия Пер Арне Хокансон. - Няма смисъл да се предоставят особени привилегии на парламентаристите, защото задачата ни е да представяме гражданите и да познаваме реалността, в която те живеят. Представянето на гражданите само по себе си е привилегия, защото ние имаме възможност да влияем върху курса на страната".

Скромни заплати

349 шведски депутати получават, както и председателят на парламента, годишна карта за обществения транспорт.

Парламентът има само три автомобила Волво С80. Този транспорт е достъпен само за председателя на парламента и тримата му заместници и то само за официални мероприятия.

В Швеция единственият политик, който има право на служебен автомобил, е премиерът.

Брутната заплата на член на шведския парламент възлиза на 66 900 шведски крони месечно (приблизително 6350 евро). След като плати данъците, му остава чиста заплата от около 40 000 шведски крони (3800 евро). Сума, два пъти по-ниска от средната заплата на учител в шведско основно училище.

Ако депутатът има избирателен район извън Стокхолм, може да помоли за т.нар. трактамент, т.е. финансова помощ за дните в седмицата, когато работи в столицата. Тази субсидия е предназначена за депутати, които не живеят постоянно в столицата, и възлиза на 110 шведски крони (приблизително 10 евро).

До 1957 г. шведските депутати изобщо не са получавали заплата, а само добавки чрез вноски от членовете на своите партии. Решението за въвеждане на заплати за депутатите било взето, според архива на парламента, след като било решено, че никой гражданин не бива "да бъде лишаван от възможността да стане народен представител поради икономически причини". Но заплатата не би следвало да бъде "толкова висока, че да се превръща в икономически привлекателна".

И нито един депутат няма право да увеличава заплатата си. В Швеция заплатата на парламентаристите се определя от независим комитет, наречен Riksdagens Arvodesnamd (Комитет за възнагражденията в Риксдага). Комитетът се състои от трима души: председател, обикновено пенсиониран съдия, и двама заместници, обичайно бивши чиновници или журналисти. "Сред нас няма депутати, Съветът на парламента няма право да ни дава никакви указания", казва председателят Йохан Хиршфелдт. Комитет се събира веднъж годишно. Това обаче съвсем не означава, че депутатските заплати се вдигат всяка година. При обсъждането дали да бъдат повишени комитетът анализира икономическите условия на обществото като цяло, включително инфлацията и колебанията на заплатите в публичния и в частния сектор. Решението на комитета е суверенно: то не може да бъде оспорено и не се нуждае от гласуване в парламента.

Само политиците, чийто избирателен район е извън столицата и не притежават имот в Стокхолм, имат право да живеят в чиновнически апартаменти под наем. Апартаментите са средно от 45,6 кв. м. От общо 197 имота, собственост на шведския парламент, само 8 са с площ от 70 до 90 кв. метра.

А и това не е всичко: квартирите са предназначени единствено за депутатите. Съпрузи, роднини и деца нямат право да живеят или просто да нощуват в държавната квартира безплатно. Ако роднина пренощува, депутатът има на разположение един месец да заплати за това в държавната каса.

В залата на всяка парламентарна сграда има пулт с вестници и различни публикации. Те са предназначени за колективно ползване: абонаментите на вестници се финансират от партията, а депутатите нямат бюджет за личен абонамент.

Членовете на парламента си плащат сами кафето. В сградата на парламента няма да видите никой, който да ви напомня сервитьор. Депутатите сами си купуват храната. Нещо повече - след хранене всеки депутат е длъжен сам да си измие чиниите и приборите в помещение до кухнята.

Без помощници

Шведските депутати нямат секретариат или частни съветници. "Нито един депутат няма частен секретар и не може да наеме консултанти", обяснява Матс Линд от сектора за парламентарни услуги. В шведската система всяка политическа партия, представена в парламента, получава ограничени средства за наемане на група помощници и съветници, които сформират т.нар. партиен секретариат. И тази група обслужва всички депутати на партията.

С други думи, парламентаристите имат група съветници и помощници, които, освен всичко друго, готвят политически анализи и се занимават с връзки с медиите.

Социалдемократическата партия, например, има 101 сътрудници, които работят за 100 депутати. В този екип влизат съветници и анализатори по политически въпроси и връзки с медиите, а също така някои административни помощници, които не са достъпни за депутатите за лични задачи.

Всеки депутат сам си подготвя изказванията, организира срещите си и резервира влак или билети. След избирането всеки народен представител получава брошурка с 35 страници "Правила за пътуване" ("Reseregler").

Ето някои препоръки за депутати:

- Трябва да се избира най-евтиният начин за достигане на съответното място: влак, автомобил или самолет

- Автомобилите за пътуване трябва да бъдат наемани в туристическата агенция към парламента, използвайки фирми, с които парламентът има подписани договори. Заради скъпотията и защитата на околната среда не могат да се наемат специални или луксозни автомобили

- Ако пътувате със собствено транспортно средство, трябва да изберете най-краткия възможен маршрут, освен ако няма особена причина за по-дълъг път

- Колкото до пътуване в чужбина, шведският депутат може да похарчи не повече от 50 000 шведски крони (близо 4700 евро).

Без пожизнена пенсия

По закон шведските депутати не могат да претендират за пожизнена пенсия. Те могат да получат временна помощ до ново трудоустрояване след приключване на дейността в парламента. Размерът на временната субсидия може да достигне до 85% от този на заплатата, ако депутатът е работил поне 8 години в парламента. Тя може да бъде изплащана максимално до 2 години, като втората година той е длъжен системно да доказва активност при търсенето на работа. В случай, че встъпи в кампания за нов мандат, или за друга политическа позиция, губи право на субсидията.

94% от регионалните политици не получават заплащане oт държавата за участие в регионални политически форуми и дейност, и се самоиздържат с регулярна професионална работа.

А как е у нас? В нашата страна парламентаристите отдавна са забравили, че основната им задача е да се грижат за народа. Последен пример за това са 40-те лева коледни добавки за най-бедните пенсионери и 6000-те хиляди бонуси за депутатите.

(По материали от чуждия печат)

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ