24 Октомври 2020събота08:31 ч.

Бедна ми парице...

/ брой: 185

автор:Ева Костова

visibility 564

Средно с 500 лева на месец е свил потреблението си българинът - отказал се е от всякакви спонтанни "капризи" за пазаруване, не ходи на ресторант, не посещава козметични салони и фитнеси, не си купува дрехи и обувки. Бъдещите разноски и те се свиват - посрещане на новата учебна година или ремонт у дома, толкоз. На фона на стагнацията немалко хората разчитат на кредити. Вече имат или се канят да вземат нов. КОВИД-19 ни спря да харчим. Не заради друго, а от бедност. На първо място сме в ЕС по намаляване на оборота в търговията на дребно, стана ни традиция най-лошото. И това - през миналата година, а сега сме станали още по-бедни и пестим, защото не се знае дали идния месец ще имаме работа и доходи. 

Кой не знае, че България е една от страните в Европа с най-нисък жизнен стандарт и равнище на доходите? За семейство от четирима са  необходими 2504 лв. за нормална издръжка на живота. Което ще рече, че всеки от домакинството се нуждае от 626 лв., за да покрие разходите за храна, поддръжка на жилище, здравеопазване, образование, транспорт. И то за живот без всякакви екстри. Новото изследване на КНСБ за издръжката на живота показва, че продължава да зрее голямата пропаст между бедни и богати, по която сме в челото на ЕС. 

В България има около 800 000 работещи бедни. Уж има ръст на икономиката, а бедните се увеличават, не могат да се начудят икономистите, ала ние това го живеем. Още през 2019-а беше ясно, че даваме все по-малко за храна и все повече за данъци. През 2020 г. реално се видя, че вече трудно купуваме и храна. А специалистите прогнозират дълбока рецесия занапред. Заплатите у нас щели да растат, но никой не ти казва как и кога. 

Управляващите ни все така се хвалят със супер успехи, безработицата все така се увеличава, щото бизнесът казва, че не го устройва формулата 60 на 40. Защитената уж от държавата минимална заплата и социалните плащания в реално изражение също не допринасят за способността ни да купуваме повече. Разделението в доходите на населението също е огромно - едни получават много хилядарки на месец, други дори срещу повече труд броят левчетата. Проблемът бедни-богати просто е оставен зад кулисите на измислената пиеска, в която участваме. У 5 процента най-богати българи са концентрирани 23 милиарда лева! 

КНСБ предложи 15% ДДС и 15 на сто данък върху доходите. Това било не увеличаване на данъците, а преразпределяне. За бедните работещи с ниски заплати щяло да остава нещичко повече. Е, заради ДДС цените няма да паднат (справка - ресторантите), а данъците ни ще са повече, това ще е резултатът. 

Ясно е, че българинът още дълго ще стои пред пълните рафтове и ще се чуди как с малко пари да купи поне най-необходимото. Така ще е, докато търпим дивия капитализъм на тая власт!

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 551

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 694

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 366

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ