23 Октомври 2019сряда11:16 ч.

БДС ли?

/ брой: 194

автор:Аида Паникян

visibility 316

Някъде по пътя си към Министерския съвет една наредба се променя. Излъгани са браншовици и още по-важно - излъгани са родителите, излъгани са децата. Защо? Кого ползва промяната? Може би е просто недоглеждане и нехайство? Или е въпрос на нечие лоби? 

Предвижданият резултат обаче е: децата и внуците ни ще ядат в забавачката каквото им дадат, ние пък ще се осланяме на съвестта на производителя на храната. А Българският държавен стандарт (БДС) остава някъде настрани, едва ли не като отживелица. 

Тъй де, как да прилагаме БДС, като миналата година изклахме българските кози, тази - свинете, скоро пак българските пилци ще се поболеят и ще ги изколят заради птичи грип. Е, как да правиш БДС с домати от Полша, боб от Египет, месо от Австралия, ябълки от Турция например?

А това, че 3/4 от харчовете на здравните системи в цивилизования свят отиват за хронични болести, в основата на които стои маниерът на хранене, си остава просто статистика! Числа! А здравословното хранене - основа, върху която невежи измислят "магични" диети.  

Разбира се, нещата имат и друга страна - храната, приготвена по БДС струва по-скъпо. Готов ли е българският родител да плати повече в детската ясла или градина? А ако плати, какво му гарантира, че филията няма да е намазана, вместо с масло, с маргарин и как да познае дали ябълката е българска, а не вносна?

Само преди дни ВАС се произнесе по казуса със схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод". И този проблем бе сведен до бизнес интереси. Без оглед интересите и здравето на българските деца. А те - децата ни, се раждат все по-малко и по-малко и изискват все по-малко ресурс от държавата, на която по един или друг начин ще служат след време. Та толкова ли й е трудно на тази държава да осигури качествена храна, качествено здравеопазване и образование за шепата свои деца? И да не би българските деца да са второ качество, че да си позволяваме да ги храним с кво' да е? 

Тъжно.

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 203

Туск ще препоръча на лидерите на ЕС да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 55

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 171

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 225

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 183

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ