24 Юни 2021четвъртък02:46 ч.

Акценти

Байгън!

Ако не викнем "45 такива парламента стигат", след изборите пак ще сърбаме същите попари на днешните безобразия

/ брой: 37

автор:Лозан Такев

visibility 465

Признавам, мислех заглавието да е "45 събрания стигат" - заимствано от песента, която масово ни радваше преди три десетилетия. И през всичкото това време, което искаме да е наше, се множеше и увеличаваше броят на новите български парламенти. Народното събрание стигна номер 45. Сега ще има нови изборни листи, нови надежди и очаквания новото Народно събрание да се справи със статуквото.

Дано, дано, ама надали, ще кажат песимистите. Те не намаляваха през годините, в които затворихме фабриката за илюзии, в които уродливото неравенство взе връх в българската политика и практика. През всичките тези години Народното събрание узакони несправедливостта като  условие за растеж и програма за развитие, утвърди корупцията като модел за управление, напълни нощните шкафчета с пачки евро и златни кюлчета... 

През този период определихме осъдените фашисти за невинни и облякохме в закон престъпните години между 1944-а и 1989-а, а организираните престъпни групи процъфтяха с пълна  сила именно след 1989 г., когато Народните събрания правеха от Съединението силата си, която днес никой не може да разклати... Не показаха ли същото протестите през миналата година? Мутрите останаха вътре, а виковете "Оставка" останаха  екзотика навън.

Пак в този период един черен джип и личният профил във Фейсбук чрез Шехерезада управляват онлайн страната ни. Водачът на джипката спира, поздравява багеристи и изкопчии по българските магистрали, вози заместник-министри и сяда с министри на пънове в гората, за да обсъдят успехите в икономиката и здравеопазването. В това време пациенти умират на стълбите на болници и в очакване на ваксини. Пристигат новите бюлетини, които ще продължат същото управление на чистата и свята република, за която първенците изговарят с патос високопарни слова пред микрофона в родното  градче на Апостола. Какво падение! Същата тази ПКП, кръстена така от главния мафиот от Банкя, в памет на дякон Левски 148 години след неговата кончина говори за чест и достойнство!?

Сега влизаме в битката за 45-ото Народно събрание. На бойното поле се появиха какви ли не нови партии, сдружения и коалиции. И всички се надяват във време на пандемия да стане чудо: народът да наизскочи масово и да избере новите спасители на държавата. Спасители, чиито малки и фамилни имена в бюлетините с нищо не подсказват промяна или желание за прекъсване на модела и смяна на статуквото.

А как да стане това? Нали видяхте водачите на основните партийни парламентарни сили! Нали видяхте и новите играчи в бъдещото състезание, в битката да минат четирите процента и да се подредят във ведомостта на новия български парламент. Или поне да вземат единия процент, та да получават прословутите партийни субсидии, срещу които иначе са против и искат да се премахнат.

Бъдете сигурни. В парламента на България няма да стане нищо ново... Ако неотдавна на американците им стана Байдън президент, на нас, българските народни избиратели, ще ни стане байгън от старите познати до болка лица в политиката, в изпълнителната и в законодателната власт. Защото само Народът няма да получи 4 процента и ще остане извън сградата на българския парламент, и ще продължи може би да разчита на нови протести срещу триъгълника на властта. 

Добре. В Народното събрание ще влязат примерно пет-шест или седем партии и коалиции. И в парламента някои ще постигнат рекорди за Гинес - пет, шест или седем поредни мандата. В листите на БСП това няма как да стане, защото там приеха вътрешни условия за мандатност и това може да изяде главата на лидера, пряко избран от партията... А раздорите може само да им устроят лоша шега...

Мисля, че е дошло времето за нова песен с нов текст в кавъра: "45 НАРОДНИ СЪБРАНИЯ В ТОЗИ ВИД И СЪСТАВ СТИГАТ". Защото, ако не се стегнем и не действаме, като погледнете днешните листи, можете да бъдете сигурни, че в българския парламент след 4 април ще пеем отново "Пременил се Илия, като се погледнал - пак в тия". И с тия!

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ