16 Юни 2021сряда09:48 ч.

Снимки Софийска опера и балет

"Баща ми бояджията" в Софийската опера

Един от най-обичаните български филми идва от екрана на сцената, в главната роля е Калин Врачански

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 700

Идеята за сценичната реализация на "Баща ми бояджията" е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи животът на едно изключително творчество, на един филм-мюзикъл, създаден през 1974 г. с легендарни български артисти. За първи път това се случва със същия ентусиазъм и страст да се развива мюзикълът като жанр и в операта. А това е в баланс с приоритетите от великите примери на световната съкровищница от престижния оперен репертоар на Софийската опера. 

В серията от хитови мюзикъли, поставени на нейната сцена, са между реализираните най-напред като филмови продукции със световна слава "Mamma Mia!", "Клетниците" и "Шрек". И едно ново заглавие до тях - като привилегия за публиката на Софийската опера, е "Баща ми бояджията", с първата му сценична версия на Пламен Карталов. Режисьорът дава шанс не само да се привлича нова публика в операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена изключителната кинодраматургия на мюзикъла "Баща ми бояджията" с музиката на Петър Ступел и Константин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев; оркестрация - Ангел Николов.

За постановката в Софийската опера е била поканена и репетирала със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя ще получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла, съобщават от СОБ. За другите две главни роли са поканени също много популярни кино- и драматични актьори: харизматичният с талант си на певец и актьор Калин Врачански - в ролята на учителя Андреев, и Славчо Пеев - легендата на Сатирата, първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров. 

Останалите роли в новата сценична интерпретация на "Баща ми бояджията" се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са талантливите солисти на ДВТФ "Таласъмче" с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководителка Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригентка на хора е Виолета Димитрова. Хореографка е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови. Премиерата е на 8 май от 19 ч. 

Режисьорът Пламен Карталов за постановката 

"Мюзикълът "Баща ми бояджията" на сцената на Софийската опера претворява идеята ми един майсторски направен музикален филм да получи заслужено нов живот. Филм, който идва от екрана, за да стане представление, на живо. Това е и моят личен поклон към създателите му с участието на легендарни български артисти в него.

За режисьорската визия ще кажа, че тръгвам към сценичното претворяване на филма с истински предварително поставена посока като виртуозна задача, но и с насладата да имам пред себе си майсторската кинематографична творба.

Потокa от филмовите кадри не само запазвам, но и полифонично развивам с многопланови ракурси от паралелно действие на сцената. Кинетичното въздействие е мой стил. Движението в пространството постигам от влизане и излизане с кадри на живо пред публиката, за да се създаде усещане, че картините идват от екрана на филма, но всъщност от екрана на театрална рамка, предназначена за драматичното действие в редуваща се последователност от сцена в сцена.

Музикалната драматургия е разчетена по най-детайлен начин, хореографията е не само забавно, но и актьорско постижение. Песните са превърнати в сюжетни платна на действени картини. Те не стоят концертно-шлагерно откъснати, а превърнати в действие с няколко игрови плана.

Мюзикълът като жанр вече е част от една нова репертоарна политика на Софийската опера с мотивиращата основна цел да привлича, създава и отглежда нова и най-млада публика. Операта преоткрива себе си с иновативни форми от нови контакти с нови зрители, неочаквали, че ще се насладят на гледане и слушане на спектакъл в оперната сграда."

https://www.youtube.com/watch?v=3KN42CkniJU

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 239

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 215

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ