02 Декември 2021четвъртък02:05 ч.

МЛАДЕЖИ

Бързи, смели, сръчни

Скаутите в България празнуват 100-годишен рожден ден

/ брой: 115

автор:Ралица Николова

visibility 1543

Помните ли "Бързи, смели, сръчни"? Детското състезание, което строяваше пред телевизорите и малки, и големи, а отборите "Ягодка" и "Черешка" бяха любимци на цяла България.
Учениците скачаха, плуваха, тичаха, лазеха. Мереха сръчност, бързина и смелост. Но въпреки че винаги победителят бе само един, всички си оставаха приятели.
Да си скаут означава всичко това, но и много повече. Да си скаут означава и да си смел, и да си сръчен, и да обичаш природата, и да помагаш на приятелите си. Вече над 100 години в България има скаутско движение, а по света членовете му са повече от 28 милиона в 156 държави.
Скаут в превод от английски означава "разузнавач", но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение. Скаутството е световно младежко движение, възникнало през 1907 г. в Англия. И днес традициите и законите на скаутите не се променят, а скаутските организации помагат за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по света.
Дейността на скаутите е предимно сред природата, целта е да се постигне разбирателство на младия човек с околната среда и останалите хора. Екология, оцеляване на открито, лагеруване, спортни мероприятия, благотворителност - това са само малка част от обученията, които преминават скаутите. Най-често те са под формата на лагери и спортни състезания. Световната скаутска мрежа обаче организира всяка година международен обмен и съвместни обучения.

Юбилей

Скаутското движение в България чества тази година 100-годишен юбилей. Национален лагер през август ще събере в Шуменското плато всички малки и пораснали членове на организацията у нас. Общо 32 клуба в различни градове на страната приемат членове и организират най-различни скаутски прояви всяка година. Освен лагеруване сред природата малките скаути участват в благотворителни кампании, спасителни акции, походи сред природата, социални проекти, семинари. Целта на организацията е да допринася за развитието на цялостния физически, интелектуален, обществен и духовен потенциал на младите хора. Скаутите трупат умения и знания, които ги превръщат в активни граждани с чувство за отговорност и за дълг. Ученето чрез практика е сред основните методи на скаутите. Заниманията в малки групи позволяват всеки участник да е активен и да покаже знания и умения. Всички спазват един кодекс на поведение. Младежите са част от една постоянно развиваща се система, където едновременно се самообразоват и помагат на останалите да трупат знания.

Между играта и учението

Скаутските водачи имат сложната и едновременно приятна задача да създават програмите като смесица между играта и учението. Част от методите на обучение са традиционни за организациите в цял свят. Традиционно е провеждането на палаткови лагери. Те могат да бъдат различни по характер и продължителност, на местно и национално ниво. Лагерите включват обучение, социални дейности и забавна част. 
Скаутски клуб "Кафяв мечок" е един от 32-та клуба, регистрирани към Организацията на българските скаути. В него членуват деца и младежи, момчета и момичета от 7- до 23- годишна възраст и в момента наброява 50 души. Членовете са разделени в по-малки групи като вълчета и пчелички, скаути, венчър скаути, ровъри и скаутери. Насред природата и с помощта на играта децата научават как да стягат раницата си, как да разпънат палатка, да направят бивак, да запалят огън и едновременно да пазят тревата. Придобиват умения как да си помогнат в беда и как да спасят приятел в беда.
Всички скаути са убедени, че скаутството е нещо весело и трябва да ти носи радост. Ако не е така, това просто не е скаутство.

Ние и другите

За да покажат, че приятелите могат да са навсякъде, скаутите много често организират съвместни инициативи с други организации. Напоследък те са активни участници в кампаниите на програмата "Младежта в действие". През миналата година се включиха в дейностите "Засади дръвче, спаси гората" и "Скаути - художници - приятели". Скаутите са организатори и модератори на игри за оцеляване и лагери за деца без родителска грижа. Включват се активно и в благотворителните акции за интеграция на деца в неравностойно положение.
Няма възрастова граница, за да бъдеш скаут, и в организацията могат да членуват хора без значение на пол, религиозна принадлежност, социално положение, политическо убеждение, цвят на кожата. Всъщност всеки може да стане скаут, стига да иска.


СКАУТСКОТО ДВИЖЕНИЕ е доброволно, неполитическо, образователно и демократично движение.
СКАУТСКИЯТ ЗАКОН ГЛАСИ:


1. Скаутът е честен и достоен за доверие.
2. Скаутът е верен на Бога, отечеството, обществото и семейството си.
3. Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите.
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут.
5. Скаутът е вежлив и етичен.
6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда.
7. Скаутът проявява чувство на уважение.
8. Скаутът е весел и с висок дух.
9. Скаутът е пестелив и опазва частната и обществената собственост.
10. Скаутът е чист в мислите, думите и делата си.

СКАУТСКИТЕ ПРИНЦИПИ СА ТРИ:
Дълг към Бога
Дълг към другите
Дълг към самия себе си

СКАУТСКОТО МОТО:
Бъди готов!


Англичанин създава движението през 1907-аСкаутското движение е основано от Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел. Роден е на 22 февруари 1857г. в Англия. На 13-годишна възраст го изпращат да учи в колежа "Чартърхаус". Любимото му занимание през годините, прекарани там, била една малка горичка, която се намирала в съседство с колежа и по правило била забранена за колежаните. Там той залагал капани, изпичал уловения дивеч и използвал всички хитрини на сиуксите, за да не бъде открит от учителите. Най-вероятно там и по онова време се ражда скаутството. Винаги когато било възможно, Робърт излизал на различни експедиции с по-големите си братя. Плавали с лодка или се скитали дни наред с раница на гръб и се грижели сами за себе си.
След години той постъпва в армията и е изпратен като лейтенант във военния корпус в Индия. Там той остава цели 10 г. и развива своите умения да наблюдава, да се укрива, да живее под открито небе, да се грижи сам за себе си, спортува постоянно. По-късно е аташиран в Русия, където талантът му жъне възхищение и похвали. На 42-годишна възраст е произведен в чин генерал-майор и организира южноафриканската конна полиция. В нея влизат хора, способни да вървят по следа, да правят скица на местността, да водят наблюдение, без да бъдат забелязани, да работят с чувство за отговорност. У Робърт се ражда идеята за едно ново младежко движение.
На 29 юли 1907г. с 20 момчета - синове на приятели и хлапета от квартала, Бейдън-Пауел отива на лагер на остров Браунси в залива Пуул, пред Дерсет, Южна Англия. Това е първият скаутски лагер, който бил предвиден за седмица, но продължил десет дни, защото момчетата не искали да се прибират. Целта на лагера била те да се закалят физически и да се научат да помагат на другите, сами да търсят и откриват.
Поради големия интерес из цяла Англия момчета започват да организират патрули и движението се разраства толкова много, че се налага Бейдън-Пауел да напусне редовната си военна служба, за да се посвети изцяло на зараждащото се младежко движение.


Първата искра на скаутската идея в България пламва още през 1911 г., само няколко години след появата на скаутството в Англия. Тогава генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк, се запознава с новопоявилото се движението и остава очарован от неговата система за извънучилищна подготовка на момчета. Така, въодушевен от видяното, той прави първите опити за прилагането й в страната. Кризата, в която изпада България по време на Първата световна война, проваля този опит за изграждане на скаутска организация. През 1921 г. във Варна под ръководството на скаут мастера Майкъл Уелс, англичанин на руска служба, се създава първият отряд разузнавачи в страната. В него се включват предимно деца на руски емигранти и идеен ръководител на отряда е руският генерал в емиграция Смедров. Скаут мастер Уелс изгражда във Варна и отряд на български младежи - разузнавачи, както тогава са се наричали скаутите у нас.
Най-голямата проява на българските скаути през двадесетте години е решителното участие в помощ на бедстващите от земетресението в Чирпан през 1928 г.
 

 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ