18 Юни 2024вторник21:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Христо Мермерски:

Бъркотията в селското ни стопанство е наистина огромна

Висшият пилотаж в земеделското производство са лозарството, овощарството и зеленчукопроизводството, нима трябва да се откажем от тях, пита аграрникът еколог

/ брой: 189

автор:Лилия Томова

visibility 2368

Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в с. Ботево, община Хайредин, Врачанско. Завършил е аграрен мениджмънт. Специализирал e в Англия, Италия, Германия, САЩ, защитил е докторантури в Италия, Москва и у нас. Бил е зам.-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Специализирал е в Илинойския университет - САЩ, работил е като зам.генерален директор на "Агропромкомплект". Бил е съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българската мисия във Вашингтон. Сега чете лекции, работи по проекти у нас и в САЩ и напоследък - заедно със сина си Йонко Мермерски, пише книги с акцент върху екологията, здравословното хранене, народната медицина, здравето.
Женен е, има дъщеря и син и четирима внуци.


- Вчера информационните агенции съобщиха, че лозарите и винопроизводителите у нас ще могат да кандидатстват по новата схема на ЕС "Изкореняваме на винени лозя" за винарската 2010/2011 г. Какво става, ще изкореняваме лозята си по хан Крумовите закони ли, г-н Мермерски?
- Очевидно ще ги изкореняваме. Но не по хан Крумовите, а по Горбачовските закони. По негово време понеже "виното развращавало хората", а и руснаците много пиели, та ни накараха и нас едва ли не да си затриваме лозята...
- Да, де, накарали са ни. Обещахме като че ли, но не го сторихме.
- Е, как да го сторим? Ние сме страната, която е научила Европа на три неща. Първото е зеленчукопроизводството - като започнеш да изброяваш - научили сме да отглеждат зеленчуци и Чехия, и Унгария, и Австрия, и Германия. До днес в Унгария могат да се намерят българи, които гледат най-хубавите зеленчуци. Ние сме научили същата тази Европа и на гроздопроизводство, и на винопроизводство. Научили сме я и на овощарство! А днес старият континент ни нанася третия страшен удар - след хан Крум и след Горбачов...
- Ама обяснете защо се случва това?
- Защо ли? Защото сме, каквито сме. Когато бях заместник-министър на земеделието, науката, трансферните технологии, беше около 1976-1978 г., дори ни бяха "спуснали план" и лично ми беше "възложена задача" да изкореняваме един вид лозя и да засаждаме безсеменни сортове - едни такива дребни, не особено вкусни, от Америка ги донасяха. Но след като направихме изследване, установихме, че в България тези "чудеса" могат да виреят само в Златоград, Петрич и в Мелник. Така че  отложихме "революцията с българските лозя". Вижда се - до днес. Идиотски, без извинение го казвам, идеи на човека, който не само съсипа социализма, но съсипа и земеделието ни. А създаването на ново насаждение е в границите на 2000-2500 лв., защото става дума за осигуряването на посадъчен материал, пък и четири години лозово насаждение не плододава. Ама кой да пита!
- Обаче пак не разбрах - защо ни се случват и днес подкани да изкореняваме, да рушим?
- Това е също такава идиотска грешка, макар че... След България другите две страни, с много силно развито лозарство, са Италия и Франция. Дали в ЕС не им се струва, че имаме свръхпроизводство на вина? Макар че, да си признаем, и при плана Ран-Ът, в който участваха много български научни работници от Селскостопанската академия, предвиждаха да се развиваме като страна на зърненото производство. И да ликвидираме овощарството, лозарството и зърнопроизводството. Е, ликвидирахме ги.
- Не сме.
- А, ликвидирахме ги. По закон. Поради това, че когато връщаха земята "в реални граници", ако твоята се паднеше върху овощна градина, караха те да плащаш непосилни суми за дърветата. И не ги запазиха. По околовръстния път на Пловдив имаше например шест хиляди дка с ябълка "златна превъзходна" и "червена превъзходна", уникални сортове! Унищожиха ги. Ето с такива решения, каквото е и това, което цитирате и за което ме питате, унищожихме и овощарството, и лозарството, и зеленчукопроизводството.
- Сега се говори за компенсации на хората, които ще си изкореняват лозята.
- Да. Ще им дадат по 400-500 лева на декар. После, когато трябва да ги изграждаме масивите, ще трябва да даваме по 2500-3000 лв. на декар. Кой ги има тези пари? Кой ще ги има в бъдеще?
- Смятате, че ще ни позволят да изградим отново масиви с винени лозя?
- Възможно е. Може след време някой друг пък да ни измисли, че трябва да ги създаваме тези насаждения. Повтарям - висшият пилотаж в едно земеделско производство са лозарството, овощарството и зеленчукопроизводството. Другото си е направо проста работа - пшеница, ечемик, ръж, царевица, слънчоглед. А ако ние създаваме такова "просто" стопанство, това значи, че обричаме на гибел българското земеделие.
- Защо такава тежка прогноза, г-н Мермерски?
- Най-малко заради това, че Турция, макар че не е членка на Европейския съюз, сега внася зеленчуците без данъци. И Турция, и Гърция, и Македония, като внасят, обявяват "на тебе" 2 ст. на килограм пъпеш и 2 ст. на килограм домати. И така те се облагат с данъци само върху 2 ст. на кг. Нали си представяте какво значи това? А чак сега министър Мирослав Найденов се сети, че всъщност трябва да ги внасят по реална цена - на която не се продават, а на цена, на която ги внасят. Изобщо цялата бъркотия в земеделието е истински отвратителна поради това, че и в него "се редуват" все хора, които са партийно овластени, не са професионалисти. И се получава, каквото се получава. Няма кой да защити земята ни, няма кой да защити хората, които я отглеждат, а имаме насаждения, които са току-що започнали да плододават, на 5-6 години са... И трябва да ги ликвидираме!
- Е, пазарно стопанство, г-н Мермерски, Европейски съюз.
- Да, ама трябва да има някой, който да защити квотите. При капитализма има една подробност, която ни заблуждава - при капитализма се отпускат и квоти за зърно, и квоти за грозде. И защото говорим за гроздето - бил съм в една от долините на Калифорния, където на стотици декари се отглеждат само лозя. Виждал съм - девет десети са обрани, а 76 реда примерно са необрани. И ми обясняват, че тези, последните, са свръхквота. Но нито в Калифорния, нито във Франция, нито в Италия ще си унищожат лозята. Хванали са ни нас за, както някои ни наричат, "Овчарчето Калитко".
- Добре, късно ли е да предоговаряме с ЕС?
- Не, никога, наистина никога не е късно. Но преговорите трябва да се водят от прогресивни, което значи - от знаещи хора. Когато навремето отваряхме глава "Земеделие", в преговорите не участваше нито един агроном, нито един специалист по лозарство, по овощарство, по зеленчукопроизводство. И така приехме най-отвратителните и най-неприятните условия, само и само "да се запишем в ЕС". Преговаряше адвокатка, а нямаше селскостопански специалист! Сега 29-30-годишна жена води фонд "Земеделие", тя трябва да ни защитава, тя трябва да тропне по масата и да каже: "Господа, я чакайте! Да не сте полудели!"
- България беше най-големият износител на вино за СССР, дали загубихме и тази позиция окончателно и безвъзвратно?
- Да, губим си всичките позиции. Сега например от Гърция и Турция плащаме за домати по 3 лв. А българското производство - от Петрич например, по 5 стотинки, по 10 стотинки, по 20 стотинки за килограм. Ние "чисто и просто" не сме си изградили никаква философия на развитието на земеделието ни, нямаме такава. Нима не помнехме, още при Горбачов - не виното създава алкохолиците, това става от "твърдите", силните напитки. А вместо да пием бира и концентрати, е добре "да ударим" по чаша червено вино - то има противораково действие, пази и сърдечно-съдовата система. Ето ги французите например - не спазват режим, всеки обяд пият по чаша-две червено вино - и не страдат от сърдечно- съдови заболявания. А ние сме на едно от първите места в света по инфаркти, инсулти, по атеросклероза и т.н., и т.н.
- Ама много песимистично стана, не може ли нещо по-мажорно да споделите все пак, г-н Мермерски?
- Може. Първо - виното не е за пияниците, то е за хората с вкус. И второ - ако става дума за лозя, които са 15-20- годишни, може да бъдат ликвидирани. Но ако трябва да се ликвидират лозя по на 5, 6, 7, 8 години - в максимума си на плододаване, за да ги ликвидираш, трябва да си, и със, и без извинение казано, просто идиот. Надявам се, че не сме такива.
 

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 447

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 505

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ