30 Октомври 2020петък13:15 ч.

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 740

В условията на кризата банките в България не престават да покачват таксите за услугите си. Буквално всеки месец от началото на годината се правят различни корекции в тарифите, като лека-полека се покачва цената не само на специфични операции, но и на масови услуги като разкриване и поддържане на сметки, преводи на пари и ползване на банкови карти, предаде segabg.com. Вече почти всички банки начисляват по 4 лв. за междубанков превод, нареден на гише, а в три от тях  - Уникредит Булбанк, Пощенска и Инвестбанк, от няколко месеца тази такса е 5 лв., показва сайтът "Писар". Банка ДСК предупреждава, че също ще я  увеличи на 5 лв. от началото на октомври. Преди година средната такса за междубанкови преводи в левове бе малко над 3 лв., а преди две години - под 2,50 лв. 

Вдига се и цената на откриване и обслужване на сметки. Преди година средната цена на месечното обслужване на сметки бе 2,40 лв. по данни на БНБ. В момента най-скъпа тази услуга е в Прокредит банк и Инвестбанк - съответно 10 лв. и 4,50 лв. Уникредит, ДСК и Пощенска банка вече събират по 4 лв. месечно за обслужване на разплащателни сметки, Райфайзен и ЦКБ - по 3,50 лв., а ОББ - 3 лв. Останалите банки все още държат месечни такси под 3 лв. по разплащателни и спестовни сметки, показва справка на "Писар".

Повишават се и таксите за внасяне и теглене на пари на каса. Много банки доскоро изобщо не таксуваха внасянето на по-малки суми, но сега вече начисляват между 1 и 2 лв. - ОББ, ПИБ. От октомври и Банка ДСК въвежда такса 1 лев при внасяне на суми до 3000 лв. по разплащателни и безсрочни спестовни сменки. Уникредит направи това със срочните депозити през май. При внасяне на суми, по-големи от 3000 лв., се начисляват и 0,2% за горницата, включително когато парите се внасят на падежа.  

Минимум 4 лв. взимат вече почти всички банки при теглене на пари в брой от сметки. Ако изтеглената сума е по-голяма от 2000 лв., таксата варира от 0,4% до 0,7% от теглената сума, като в повечето банки няма таван на тази такса.

Увеличават се и таксите при теглене на пари от банкомат. През последните месеци вече почти всички направиха таксата за теглене от собствен банкомат 0,30 лв., а от друга банка - 1,30 лв. Преди година тегленето на пари от АТМ на банката-издател на картата, струваше средно 0,20 лв., а от банкомат на друга банка бе под 1 лев.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ