19 Септември 2020събота12:23 ч.

Банките очакват забавяне на кредитната активност

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 92

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават, докато кредитната активност ще се забави, прогнозира в тримесечния си бюлетин Асоциацията на търговските банки. Тази тенденция е вследствие на забавената икономическа активност заради пандемията. Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат от търговските банки. Заради кризата с коронавируса депозитите в системата ще продължат да нарастват, смятат банкерите.

От асоциацията отчитат, че приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити се увеличават. Приходите на банките от такси и комисиони също намаляват спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисиони формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа. Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойност на тези показатели в Европейския съюз.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ