01 Март 2021понеделник19:50 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Шандор Чани и Виолина Маринова обявиха приключването на сделката, при която българското поделение на унгарската ОТП, Банка ДСК, придоби "Сосиете Женерал Експресбанк"

Банка ДСК официално придоби "Сосиете Женерал Експресбанк"

Българската банкова система е готова за еврозоната

/ брой: 11

автор:Евгени Гаврилов

visibility 3332

Унгарската OTP Bank, собственик на "Банка ДСК", официално обяви вчера, че успешно е приключила сделката по придобиването на 99,74% акционерно участие в "Сосиете Женерал Експресбанк", както и на другите местни дъщерни дружества на "Сосиете Женерал Груп".

Както е известно, договорът беше подписан още на 1 август 2018 година. OTP Bank увеличи капитала на дъщерната си "Банка ДСК", за да гарантира равнището на капиталова адекватност след придобиването на "Societe Generale Експресбанк". Справка в Търговския регистър показва, че увеличението е с 1,173 млрд. лв. Със сделката, която е сериозна инвестиция, доказваме дългосрочния си интерес към българския банков пазар. Планираме да продължим да растем и да се утвърдим като един от най-големите доставчици на финансови услуги в България", заяви главният изпълнителен директор на ОТБ Шандор Чани. Българската банкова система е стабина и е готова за влизане на страната в еврозоната, коментира той на въпрос на в. ДУМА. Той съобщи още, че Виолина Маринова ще продължи да бъде начело на екипа на двете сливащи се банки и разчита на нейния професионализъм. Името на Сосиете ще бъде Експресбанк ОТП груп. Реалното приключване на сливането ще завърши около 2020 г. Все още е рано да се каже колко банки от групата ОТП ще останат на българския пазар, след като приключи този процес, коментира за ДУМА Виолина Маринова. Смяната на собствеността по никакъв начин няма да се усети от нашите клиенти, допълни тя.

Освен дружествата си в България и Сърбия  "Societe Generale" продава в пакет още пет поделения на френската група - в Албания, в Македония, в Черна гора и в Молдова. Фpeнcкaтa бaнкoвa гpyпa пoтвъpди, чe е  cключила cпopaзyмeниe дa пpoдaде  cpъбcкoтo cи поделение, обяви Шандор Чани. Според него ОТП в момента е 9-та по големина банка в Европа с капитал от 50 млд. евро и 1 млрд. евро печалба за 2018 г. Цената на сделката не бе обявена, въпреки настойчивите въпроси. От отговора на Чани и на Ласло Бенчик, председател на НС на Банка ДСК,  стана ясно, че тя е в рамките на увеличението на капитала на Банка ДСК със 600 млн. евро. в края на миналата година. Според Шандор Чани банките на ОТП в България ще оперират самостоятелно и няма да предлагат застрахователни услуги. Предстои оптимизация и на клоновата мрежа. В малките градчета, където и двете банки имат клонове, вероятно ще остане само един.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1105

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ