16 Октомври 2021събота03:33 ч.

БАН си върна имот за 43,6 млн. лв.

Академията спечели делото за терена и сградата на "Алфа банк" на 4-ти километър

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 1136

Българската академия на науките окончателно спечели дело за имот, оценен на 43 615 553 лв. Той е в комплекса на БАН на 4-ти километър, при спирката след хотел "Плиска". В момента върху него, пред Института по молекулярна биология, е издигната солидна сграда на "Алфа банк". Доказването, че БАН е собственик на имота, мина през протяжни съдебни битки на всички съдебни инстанции, адвокат на академията е известната юристка Ирен Савова, описва сайтът DeFakto.bg

Теренът от над 2800 кв.м попада в научния комплекс на БАН, преди застрояването на него имаше зелена площ и пътека. Целият парцел на 4-ти километър е предоставен на БАН през 1952 г. с министерска заповед, има акт за държавна собственост от 1969 г., през 1983 г. е сключен протокол между председателя на БАН акад. Ангел Балевски, министъра на просветата проф. Александър Фол и председателя на Държавния комитет за наука и технически прогрес Начо Папазов, че на БАН се предоставя теренът за стопанисване. Със Закона за БАН от 1991 г. на нея й се предоставя стопанисваното имущество, с имотите се разпорежда Общото събрание само в интерес на академията, а отчуждаване може да стане само с решение на парламента. За въпросния имот БАН има констативен нотариален акт от 2003 г. 

Срещу БАН обаче е използван друг закон - за реституцията, от 1992 г. Той е приет след закона за БАН, по който академията вече е собственик на имота. Въпреки това парцелът е бил възстановен на много наследници, които през 2001 г. го продават на "Пи Еф Пи" ООД. Фирмата получава от главния архитект на София разрешение за строеж, а през 2006 г. препродава имота на "Чардаш Трейдинг" ЕООД, който започва строежа. Фактическата власт върху терена е установена през октомври 2007 г., когато започва изсичането на дърветата там и подготовката за строежа. 

БАН завежда делото през 2011 г. СГС през 2015 г. отхвърля иска като недоказан. Втората инстанция - Софийският апелативен съд, се произнася обратно - че БАН е собственик на терена, и осъжда "Чардаш Трейнинг" да й предаде владението на имота, като академията трябва да плати над 43 млн. лв. "за подобренията". ВКС потвърждава решението за собствеността, а връща размера на "подобренията" за ново гледане в апелативния съд. През 2017 г. нов състав на Софийския апелативен съд коригира сумата за подобренията на 38 238 211 лв. (стойността на сградата). ВКС потвърждава това. 

След окончателното спечелване на делото БАН е отправила покана за инвестиционни предложения за имота, тъй като вече е собственик и на терена, и на сградата.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ