01 Април 2023събота11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

БАН и издателство "Захарий Стоянов" представят новата книга на акад. Петър Попиванов

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 29

Акад. Петър Попиванов е известен учен в областта на медицинската биология и имуногенетиката. Автор е на над 165 научно-изследователски статии и 5 монографични труда в областта на математиката, както и на публикации върху математически и логически проблеми в творчеството на известни писатели.

В книгата "Достоевски. Питания на един математик" авторът разглежда някои аспекти на проблемите, които творчеството на Достоевски поставя пред математика. Те представляват безспорно предизвикателство и се нуждаят от съответните отговори. Акад. Попиванов се е съсредоточил върху предизвикателствата, които Достоевски поставя пред математика, пък и пред всеки ценител на неговия гений с "природоматематическа" нагласа. Той се интересува от философското и логическо обяснение на творчеството му. Става дума за онези страни от неговите произведения, които допускат такова разглеждане (за "евклидовия" и "неевклидовия" ум, за възможностите на логиката, за аксиоматиката и по-специално за успоредните прави и т.н.). Безспорно интерпретирането и тълкуването на повдигнатите въпроси изискват използването на средствата на математическата логика. Щом има логика, значи има и философия.

Българската академия на науките и издателство "Захарий Стоянов" организират представяне на книгата "Достоевски. Питания на един математик" от акад. Петър Попиванов на 28 юни от 18 ч. в големия салон на Централното управление на БАН, ул. "15 ноември" 1.

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 381

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ