09 Юли 2020четвъртък20:52 ч.

БАН чества 150 години

/ брой: 187

автор:Велиана Христова

visibility 412

С изложба на открито, посветена на постиженията на научните звена на БАН, утре БАН открива честванията за 150-та годишнина от своето създаване.  На 12.10.1869 г. в Браила е учредено Българското книжовно дружество, което в края на 1911 г. със закон е преименувано в БАН. Изложбата ще бъде открита в 11,30 ч. на Моста на влюбените при НДК, а от 17 ч. в Националния археологически музей на БАН ще бъдат наградени 41 млади учени, участвали в конкурса на академията за млади учени.

Сребърна възпоменателна монета "150 години Българска академия на науките" пусна в обращение БНБ миналия месец. За празника предстои валидиране на марка, специален документален филм разказва за историята на академията, три книги - за сградата на БАН, която е паметник на българското културно наследство. Международна научна конференция "Актуални проблеми в изучаването на нематериалното културно наследство и прилагането на Конвенция 2003" ще се проведе в академията под егидата на ЮНЕСКО. На 12 октомври е тържественият концерт-спектакъл в зала 1 на НДК. В събота 4-те музея на БАН - Природонаучен, Етнографски, Национален археологически и Национален антропологичен, както и Ботаническата градина на БАН, ще са със свободен вход. 

Изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж ще представи дейността на академията. За пръв път от много десетилетия в програмата не е предвиден традиционният тържествен форум на Общото събрание, академиците и чл.-кореспондентите за Деня на БАН в голямата зала на академията. 

 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 107

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 88

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 129

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 495

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 699

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 239

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ